Erik Gerdin

Fem frågor till Hakarpspojkarnas Erik Gerdin, inför New York Marathon söndagen 4 november.

1. Jag gjorde en intervju med dig innan årets Stockholm Marathon, och då var formen på topp men du tvingades brytas loppet, vad hände?
Det var en annan löpare som svängde in tvärt framför mig strax före 10 km, så jag åkte i backen. Jag slog mig rätt ordentligt, så efter det sprang jag stelt och hade ont. Det höll upp till varvningen på Valhallavägen, med sen hade jag krampkänningar, och det var väl tidigt, så jag valde att stiga av. Synd, för jag var i verkligen i bra form.

2. Efter missödet i Stockholm, blev det några andra lopp under sommaren och tidiga hösten?
Jag sprang Kustmaran i Blekinge några veckor efter Stockholm (2.39). Det var en av sommarens varmaste dagar, så jag inriktade mig på att vinna och kunna hålla ett jämnt tempo. Därefter har jag huvudsakligen tränat med New York i sikte och tävlingarna (halvmarorna Baltzarloppet i Motala och Wättermaran i Jönköping samt Lidingöloppet 15 km) har mest varit inplanerade för att ge fartträning.
Lidingöloppet M50, som jag vann, var ändå en höjdare. Det är definitivt en härlig känsla att springa in med lagerkransen. Annars är jag lite för lång och tung för att passa i så backig terräng. Utöver dessa tre större tävlingar har jag sprungit en del småtävlingar också.

3. Nu ska du iväg och springa New York Marathon, inga tveksamhetar att åka iväg med tanke på allt som hänt och händer?
Nej, Det är fråga om internationella terrorister som kan slå till var som helst, också i Stockholm. Man har också satsat extra på säkerheten i år som en följd av 11 septemberhändelserna, så jag är inte oroad för några attentat. Än så länge är det farligare att gå över gatorna.

4. Hur är formen och vad är målsättningen?
Formen känns som om den är på topp. Jag har tränat mycket bra sedan i juli, med en kulmen nu i oktober. Jag har kört några helger med 32 km före frukost både lördag och söndag, senast förra helgen. Och efter det har jag upplevt att formen rusat uppåt, så förra veckan gjorde jag 3 mycket bra snabbdistansträningar i tävlingsfart.
Jag skall försöka ta mig in under 2.30, men jag kommer vara nöjd med en tid på låga 2.30 också. Taktiken är att springa med dameliten den första halvan. De brukar göra första 10 på 35 minuter och halva runt 1.13-1.14, så det är mycket möjligt att det går att se mig på Eurosport. Håll utkik efter en svart keps. Efter första halvan får dagsformen avgöra om jag vågar gå med eller inte.
Annars satsar jag på att försöka vinna M50-klassen. Jag har tidigare vunnit M45 i London, samt några gånger i Stockholm, så det kan vara kul att få något med sig från New York också.

5. Har du planerat in något annat än själva loppet, under din visit i "The Big Apple"?
Jag har aldrig varit i New York tidigare, så jag skall passa på att titta på stan lite också. Det blir kanske en jazz- eller bluesklubb i Greenwich Village någon kväll. Fast Empire State Building åker jag nog inte upp i...

Mer om Ur arkivet: Szalkai intervjuar