Kristian Algers

Kristian Algers förbättrade i helgen sitt personbästa på 10000m med 37 sekunder till 30:35:69. Kristian som tävlar för Kvarnsveden, har sprungit bra hela våren och vunnit flera gatlopp, till exempel Startmilen i Örebro och Brukslunken i Roslagen.

1. Du har sprungit bra hela våren på gata/terräng och nu personbästa på bana, vad har gjort att du gått framåt så mycket nu och hur kändes 10000m loppet i Norrtälje?
- Att jag förbättrat mig som löpare en hel del dom sista 10 månaderna
beror på att jag dels lagt orienteringen på hyllan och att jag dels till sist insett hur viktigt det är att hålla sig hel och frisk. Med en veckodos på 10-11 mil (ganska kvalitetsbetonat) har jag så här långt kunnat hålla mig på rätt
sida om sjuk-/skade gränsen men peppar, peppar ta i trä...
10000 meters-loppet i Norrtälje kändes sådär. Med tanke på vad jag presterat tidigare under säsongen hade jag förhoppningar om att springa ner mot 30 minuter. Första halvan av loppet kändes OK och 5000 passering på 14:59 var ju inte så tokigt. Andra halvan fick jag springa själv sedan en av danskarna klivit av vid 6000m. Därifrån och in försökte jag hålla farten så gott det gick, (15:36 på sista 5000).

2. Vilket rankar du som ditt bästa lopp hittills?
- Bästa loppet hittills är nog NM uttagningen i höstas (4:e svensk) eller
Brukslunken i våras, den senare var inget viktigt lopp, men där kändes det riktigt bra.

3. Du orienterade alltså förut. Satsar du enbart på löpning nu, och vilka mål har du i sommar och på lite länge sikt?
Det stämmer att jag orienterat mycket förut men sedan i höstas har jag valt att koncentrera mig enbart på löpning. Eftersom jag tävlat flitigt under våren kommer jag nu att ha fokus på träning under ett par månader.
Till Midnattsloppet i Stockholm och SM på bana räknar jag med att komma i fin form. Senare är det terrängmästerskapen till hösten som gäller.

4. Du studerar på löparhögskolan i Borlänge, är det något du kan rekommendera unga löpare som vill kombinera studier och löpning?
- Att studera på löparhögskolan kan jag varmt rekommendera. Eftersom vi är så få som satsar på löpning i det här landet tenderar vi ju att bli ganska utspridda. Genom att samla löpare i åldrarna 19-25 år, viktiga år
i en löparkarriär, och sporra varandra är jag säker på att man når längre. På Löparhögskolan finns det möjlighet att anpassa studierna för att bättre kunna kombinera med träning, något som jag har tyckt varit bra. Att Borlänge (där
Löparhörskolan finns) är en småstad gör att alla bor ganska samlat och
gemensamma träningar är lätta att ordna.

5. Har du något favoritträningspass som du kort kan delge läsarna på marathon.se?
- Jag har väl inget riktigt favoritträningspass, i vanliga fall skulle jag nog säga tröskelintervaller, men så här dagen efter 10000m blir nog 40 minuters jogg på en sviktande skogsstig svaret.

Mer om Ur arkivet: Szalkai intervjuar