Välj bland 48 klasser i Rösjöloppet!

Flest blir ännu fler. Rösjöloppet har länge varit det svenska långlopp med flest antal klasser. I år utökar arrangerande Tureberg så att löparna har 48 klasser att välja bland när man ska fylla i anmälningsformuläret.
- Nyheten är femårsintervaller ända upp till 65 år på den 5,7 kilometer långa banan, förklarar Turebergs FKs Stig Högberg.

Vilken fredag det blev för Turebergs FK! Nu tänker vi inte bara på att Rösjöloppet öppnade för anmälan på sin hemsida. På fredagskvällen vann klubbens stolthet - Kajsa Bergqvist - VM guld i höjdhopp inomhus. Ett guld som naturligtvis betyder mycket för Turebergs FK som startat förberedelserna för det 36:e Rösjölöppet.
Det är två månader kvar till årets lopp som avgörs söndagen den 6 maj. Förra året sprang 4500 i de många klasserna - som nu alltså blivit ännu fler.
- Vi fick kritik från de äldre löparna. 65-åringar ville inte springa i samma klass som 55-åringarna, berättar Stig Högberg.
Men kritiken grundar sig inte i tävlingshets, och kamp att vinna placeringar. Det speciella med Rösjöloppet är att man i varje klass delat ut olika plaketter för en förutbestämd tid.
Ett exempel:
I klass män födda 1972, 5,7 kilometer är stipulerade tiden för guld 23.00 minuter, för silverplakett ska man ha 25 minuter. (Segraren brukar springa under 20 minuter.) 25 löpare klarade guldtiden förra året och 40 löpare klarade silvertiden av totalt 86 fullföljande.
Plakettiderna är olika klass för klass och årets nyhet betyder att äldre löpare nu får det lättare att klara sin plakettid.
Rösjölopppets huvuddistans är 5,7 kilometer, men det finns även två längre distanser: 10,5 kilometer och 17 kilometer. För att komplicera det ytterligare springer eliten en egen bana på¨3x2 kilometer för män och 2x2 för kvinnor.
Med 20 ungdomsklasser och Rösjöstafetten dagen innan Rösjöloppet är Rösjöloppet ett riktigt stort arrangemang. En förbättring i år lär förresten vara att man utökat antalet parkeringsplatser och att man delat på nummerlappsutdleningen så att förbetalda och efteranmälda löpare får skilda köer.

Mer information och anmälan till loppet på Rösjöloppets hemsida.