Vår Ruset håller ställningarna

Vår Ruset är Sveriges största motionsevenemang. Förra året lockade loppet 157 000 kvinnor.

Lennart Bresky, som sköter anmälningshanteringen på Löparkansliet, ger följade prognos för 2005.
– Mycket uppåt i Stockholm. Klar ökning även i Luleå. Karlstad och ytterligare några städer ligger kvar på samma siffror som i fjol medan några andra minskar.
Totalt kommer siffran att landa runt 150 000 vilket är det samma som att Vår Ruset håller ställningarna.
Många kommuner ser evenemanget som del av sin friskvårdssatsning. Karlstad kommun har anmält 700 stycken.
– Vi har en lång tradition att sponsra deltagande i Stadsloppet som tidigare hette Götajoggen. Att satsa på Vår Ruset ligger helt i linje ifråga om hälsa och friskvård, framhåller Eivor Halvarsson på kommunledningen i Karlstad.
– Dessutom, fortsätter hon, är det fler än 700 för det är det tal vi har en central budget för. Många kommer också via olika arbetsplatser.
Har det inte hört av sig någon arg medborgare som tycker att det här är slöseri med skattemedel?
– Inte en enda faktiskt. Det finns en bred acceptans för det här och det handlar inte som så stora pengar, säger Eivor Halvarsson
Vår Ruset genomfördes första gången 1989 i sex städer med 14 000 deltagare. Nu, år 2005, kommer att röra sig om sjutton städer och 150 000 deltagare som tillsammans avverkar 75 000 mil. Det motsvarar 18 varv jorden runt!
Det ligger främst två skäl bakom succén. Ett är att tävlingsmomentet är nedtonat till minimum. Den som vill ha en tid får själv avläsa den på en klocka vid målet. Det andra är att 90% är anmälda i sexmannalag som belönas med en picknick-korg.
Vår Ruset förenar mer än de flesta evenemang nöje med folkhälsa!