Vår Ruset vill bli bästa miljöloppet i världen

Inom några år vill Vår Ruset vara det mest ekologiska och miljövänliga motionsloppet i världen. Miljöstationerna som införts i år på alla platser där Vår Ruset susar fram är ett första steg mot den målsättningen.

Alla 150 000 tjejer som springer Vår Ruset över hela Sverige springer inte bara för sin egen och kompisarnas välmående. De springer numera också på ett bättre sätt för miljön. För första gången använder sig Vår Ruset av miljöstationer.

Efter loppet och inte minst efter den smakliga picknicken går tjejerna till miljöstationerna för sopsortering. Där kastas muggar, tallrikar, bestick, matrester och plastpåsar som alla är tillverkade av komposterbart engångsmaterial.
– Att kompostera och källsortera är en självklarhet. Det är jätteviktigt, säger Yvonne Kvist och slänger i en plastmugg i den stora containern.

Hon har precis klarat av fem kilometer i Vår Ruset i Stockholm.
– Härligt! sammanfattar Yvonne.
2009 är första året som Vår Ruset använder sig av miljöstationer.
– Det har fungerat bra. Tjejerna är jätteduktiga och fälten blir mycket renare efter loppen, säger Christer Clefberg tävlingsledare för Vår Ruset.

Låter som att det blir en fortsättning med miljöstationer även 2010 och framåt?
– Det blir det med all säkerhet. Vi kommer att bygga vidare på det lyckade konceptet. Vår Ruset ska handla om hälsa, ekologi och miljö, berättar Clefberg.
Vår Ruset har som målsättning att inom några år vara ett av världens mest miljövänliga och mest ekologiska motionslopp.