Vardagsfesten med Vårruset har börjat

Äntligen Vårruset! På torsdagskvällen startade årets löparserie i Malmö.

Bråttom, bråttom. Vårruset är här. På torsdagskvällen startade kvinnorna i Malmö löparserien Vårruset för 31:a gången.
På snabba 18.48 klarade Louise Nilsson av den nya femkilometers-slingan i Pildammsparken. Med totalt närmare 3500 löpare samlade i det nya start och målområden på den stora "Tallriken" gäller det som i alla stora lopp att planera sin tid.

Numera är löpning vardag för många. Det var löparserien som var pionjären att flytta löparevenemang från helger till vardagar. Som skapade ett format med motion på ett nytt sätt. Löpning, picknick och underhållning. Vardagsfest!
Många tar det tillsammans med arbetskompisarna som en aw-aktivitet.

Men det är inte alltid lätt att få vardagen och Vårruset att gå ihop. Som för läraren Maria Lindsten som hade sitt verkliga race för att överhuvudtaget hinna till starten i parken mitt i Malmö halv sju. 

– Jag har aldrig varit så sen och så stressad innan ett lopp som idag, berättar Maria Lindsten om sitt lopp på Instagram.
– Jag kom fram med bara åtta minuter kvar till start, och då var jag såklart tvungen att ställa mig i den låååånga toakön. Med en minut kvar till start kom jag in i startfållan fumlandes med telefon och hörlurar. Starten gick och jag sprang. Jag tittade inte på klockan en enda gång utan gick bara på känsla. Enligt klockan blev sluttiden 27.09 vilket var tre minuter sämre än förra året, men tre minuter bättre än dagens mål. Så nöjd!

I 30 år har Vårruset i Malmö dragit igång Sveriges största löparserie för kvinnor. Som en av ”Original Six" har loppet i Malmö varit med från början – och sett serien växa. Sex lopp med totalt 15000 deltagare 1989 har 2019 blivit 21 orter med 80000 deltagare. 

Malmö var tillsammans med Norrköping, Stockholm, Gävle och Umeå först med loppet som var en uppföljare på succén Tjejmilen som drog igång redan 1984. Under åren har Pildammsparken varit den perfekta platsen för premiären i Malmö. Nytt för 2019 var den nya start och målplatsen inne i Pildammsparken på den cirkelrunda yta som folkhumorn döpt till Tallriken. 
En annan nyhet 2019 som gäller hela serien är den nya mamma-klassen. Med start i sista startgruppen är det nu tillåtet att springa med barnvagn - ännu ett sätt att få vardagen, motion och Vårruset att gå ihop. 

Hanna Skånberg sprang i nya barnvagnsklassen med sonen Isak.
Louise Nilsson, snabbast (som de senaste fyra åren) i Vårruset Malmö 2019.

Här är Vårrusets turnéplan 2019:


2 maj Malmö

6 maj Helsingborg
7 maj Halmstad
8 maj Göteborg
9 maj Vänersborg

13 maj Kalmar
14 maj Växjö
15 maj Jönköping
16 maj Linköping

20 maj Örebro
21 maj Falun
22 maj Karlstad
23 maj Norrköping

27 & 28 maj Stockholm

3 juni Västerås
4 juni Gävle
5 juni Uppsala

10 juni Östersund
11 juni Sundsvall
12 juni Umeå
13 juni Luleå