Våren kom med Premiärmilen

Det var perfekta förhållanden med klarblå himmel och tio plusgrader när Premiärmilen – årets största större svenska löpartävling – avgjordes i Stockholm.
De 1 400 löpare som sprang två varv på den vackra banan på Norra Djurgården trivdes i vårsolen.

Två Hässelby-löpare var snabbast. Rubin McRae tog hem herrklassen och Anna von Schenck var överlägsen etta bland damerna.
– Jag tappade tempo på andra varvet när jag fick springa ensam, men jag är nöjd med mitt lopp, kommenterade Anna, som fick tiden 35.59.
Anna von Schenck var Sverige-tvåa i maraton i fjol med 2.37.06. Hon sprang Premiärmilen som snabbhetsträning inför Paris Marathon den 6 april.

Efter att ha haft skadeproblem under en och en halv säsong har Rubin McRae öppnad tävlingsåret 2008 starkt. Han var trea i Två Sjöar Runt för två veckor sedan och nu alltså etta i Premiärmilen.
Under det första varvet hade Rubin sällskap av Daniel Woldu från Spårvägen, som dock tvingades släppa strax efter 5 km.
– Jag kunde springa avslappnat när jag var ensam i täten. Det är överraskande att det gick så bra idag. In i det sista var jag osäker på pm jag skulle ställa upp eftersom det känts som om jag varit på väg att bli förkyld, berättade Rubin.

Rubin McRae kommer från Nya Zeeland. Han har bott i Sverige i snart tre år. Rubin arbetar som tränare för några av Hässelby SK:s löpare. Han är också huvudtränare för Team Stockholm Marathon – 450 löpare som tränar inför maran den 31 maj.
Ett par hundra löpare från Team Stockholm Marathon körde nu Premiärmilen som ett som ett test inför Stockholm Marathon.
-– Många sprang bra och nästan alla var nöjda med sina insatser. Det blir en bra lagstämning runt ett lopp av den här typen, tyckte Rubin McRae.
– För mig personligen var det väldigt inspirerande att så många av löparna som skulle springa motionslassen var ute och hejade på oss som sprang tävlingsklasen.

Det ökade intresset för löpning medförde att flera av deltagarna i Premiärmilen gjorde sin allra första löpartävling denna sköna marssöndag.
– Det här är mitt första lopp. Undrar hur jag klär i nummerlapp, skämtade en kvinnlig löpare när hon hämtade ut sin nummerlapp.