Världens bästa maratonlöpareriskerar två års avstängning

Uta Pippig, som varit världens mest framgångsrika kvinnliga maratonlöpare under 90-talet, har av Tysklands friidrottsförbund suspenderats från allt tävlande tills vidare sedan hon lämnat ett positivt dopingprov den 23 april.

Som de flesta idrottsmän och idrottskvinnor i samma situation förnekar Pippig att hon brutit mot friidrottens stränga dopingregler:
- Under min karriär har jag dopingtestats mellan 50 och 60 gånger, och alla prover har varit negativa. Jag har inte tagit något förbjudet preparat, förklarar Uta Pippig.
33-åriga Pippig har svarat för imponerande resultat de senaste åren; tre segrar i Boston Marathon, tre segrar i Berlin Marathon och en seger i New York Marathon. Under 90-talet har hon sex gånger varit bland de tre främsta i klassiska Boston Marathon.
Pippigs 2.21.45 från 1994 är de fjärde bästa maratontiden som någonsin noterats. Endast Tegla Loroupe från Kenya (2.20.47 i ett omdiskuterat
lopp i Rotterdam i april), Ingrid Kristiansen från Norge (2.21.06 år 1985) och Joan Benoit från USA (2.21.21 år 1985) är snabbare. 1996 utsågs Uta Pippig till världens bästa kvinnliga långlöpare av AIMS som är en samarbetsorganisation för de stora internationella maratonloppen. Nu måste kanske alla Pippigs resultat omvärderas.
Uta Pippig tävlar för LG Nike Berlin, men hon bor sedan flera år i löparstaden Boulder i Colorado i USA. Det var vid ett oannonserat dopingtest i Boulder den 23 april som Pippig lämnade ett dopingprov som innehöll för höga halter av det manliga könshormonet testosteron. Pippigs urinprov har analyserats två gånger, och båda gångerna har resultatet varit det samma - provet är positivt d v s innehåller för mycket testosteron.
Frågan har behandlats av Tysklands friidrottsförbund, men i början av veckan läckte information om det positiva provet ut. Tysklands friidrottsförbund meddelade då att Pippig tills vidare är suspenderad (ett annat sätt att meddela att hon är avstängd):
- Vi har inte slutbehandlat detta ärende. Idag har vi inte fastslagit att Uta Pippig brutit mot dopingreglerna. Ärendet går nu vidare till civil domstol. Om Pippig fälls där blir hon avstängd. Eftersom det handlar om testosteron blir avstängningen i så fall två år, kommenterar Theo Rous som är ansvarig för antidopingverksamheten inom Tysklands friidrottsförbund.
Dopingfrågor är svåra för idrotten att snabbt behandla i Tyskland och i vissa andra länder eftersom civila domstolar i dessa länder inte alltid accepterar idrottens hårda avstängningar. Detta var skälet till att Internationella friidrottsförbundet tvingades sänka straffet för doping från fyra till två års avstängning. Fyra års avstängning innebär yrkesförbud i fyra år för en professionell idrottsman/kvinna vilket inte överensstämde med civila lagar i tex
Tyskland.
Tysk friidirott har under 90-talet haft uppmärksammade dopingfall som Katrin Krabbe (sprinter), Grit Breuer (sprinter) och Susen Tiedke (längdhoppare). Uta Pippig kan bli nästa fall. Pippig har inte tävlat sedan hon i våras fick besked om att hennes dopingprov var positivt.
- Nu måste Uta Pippig bevisa att hon är oskyldig, säger Christoph Kopp som är representant för hennes klubb LG Nike Berlin.
Lyckas inte advokaterna motbevisa dopinganklagelserna kan Pippig glömma VM i Sevilla nästa år. Däremot kan hon tävla igen i OS i Sydney år 2000 (avstängningstiden räknas från det datum somm dopingprovet togs, alltså
den 23 april i år).
De finansiella följderna för Uta Pippig är svåra att överblicka. Givetvis kommer hon inte att kunna tjäna några pengar på sitt tävlande under en avstängningstid. Dessutom drar sig sponsorerna troligen tillbaka. Uta Pippig har varit populär i Tyskland och har därför ett antal lukrativa sponsoravtal.
På Uta Pippigs egen hemsida www.uta-pippig.com nämns inte ett ord om
testosteron eller doping. Däremot finns information om hennes (höga) marknadsvärde i sponsorsammanhang, som t ex att 28 procent av alla tyskar över 14 år känner igen landets bästa kvinnliga maratonlöpare.

Fotnot: Friidrott och simning är de två sporter som satsar hårdast på att motarbeta doping. Inom dessa sporter genomförs oannonserade dopingtester av idrottsmän/kvinnor året runt. Jämför man med professionell cykel är friidrottens regler mycket hårda.
Vid proffsloppet Tour de France i somras avslöjades att minst ett av de deltagande laget systematiskt dopat sina cyklister. Festina-laget fick avbryta Tour de France. Några av cyklisterna har nu blivit avstängda, men straffen har inte blivit mer än 7-8 månader vilket betyder att de inte får tävla under vinterhalvåret då det i alla fall inte ordnas några cykellopp.