Varvet snart i klass med Springsteen?

Pengarna rullade in i Göteborg i helgen. Gissningsvis handlade det om 100 miljoner kronor som deltagarna gjorde av med på mat, boende och shopping.
- Vi är på väg att bli ett av Göteborgs stora evenemang, säger GöteborgsVarvets tävlingsledare Mattias Grahn.

I samband med Varvet så genomförde Örebro universitet en intervjuundersökning med mer än 500 personer. En undersökning som bland annat ska beräkna vilket värde GöteborgsVarvet har för näringslivet.
- Vi gjorde en undersökning 2003 som talade om 60 miljoner kronor. Nu är det fler deltagare - så det borde bli högre intäkter också, konstaterar Mattias Grahn.

Det är numera vanligt att arrangörer gör undersökningar om vad evenemanget skapat. Man brukar räkna allt: boende, restaurangbesök, matinköp, shopping, lokala transporter, entrébiljetter, andra nöjesaktiviteter etc.

För Göteborgs Friidrottsförbund som ordnar Göteborgssvarvet är arrangemanget livsviktigt. Varje år går loppet med många miljoner i vinst. Pengarna går till idrotten, dels till föreningarna som hjälper till att arrangera loppet dels till friidrottsförbundets verksamhet med bland annat drift av Friidrottens hus. Friidrottens hus är byggt med Varvet-pengar och under det senaste året har man byggt till och fått gym, ny löpargång och en konferensdel. Ett bygge som kostade 30 miljoner kronor men som Göteborgs stad bekostade två tredjedelar av.

Med nya fina siffror får GöteborgsVarvet argument för att kunna påverka myndigheterna så att varvet kan fortsätta växa.
- Som det ser ut nu kan vi inte ha fler deltagare än vad vi hade i år, säger Mattias Grahn.
- Men om vi kunde starta loppet lite tidigare, få längre startmellanrum mellan grupperna och göra om en del vid start- och målområdet så skulle det vara möjligt att ta emot fler anmälningar än de 40000 som vi hade i år.

Tävlingsledare Grahn är mycket väl medveten om trängseln i årets lopp.
- Det ligger i sakens natur att det blir trångt men om det stoppat upp någonstans och varit flaskhalsar så är det saker som vi vill veta för att lösa till nästa år, säger Mattias Grahn.

I utvärderingen kommer även Grahn att ha med sig kommentarerna från Marathon.se:s besökare. En del har också epostat in kommentarer.
- Men det rör sig endast om 60-tal mail hittills (på måndagen), säger Grahn.

Som tävlingsledare bävade Grahn lite för NATO-flottbesöket, men demonstrationer och avspärrningar drabbade inte loppet.
- Tack vare det perfekta löparvädret så hade sjukvården lite att göra. Endat sex löpare behövde uppsöka sjukhus och endast 347 löpare bröt.

40.320 löpare anmälde sig till GöteborgsVarvet 2007, 31.160 kom till start och 30.813 gick i mål på lördagen. Under söndagen fortsatte löparfesten med Lilla Göteborgsvarvet och Happy mil. Totalt ytterligare 9000 löpare.
Tillsammans med Vår Ruset som lockade 19000 i onsdags har alltså Göterborg under en vecka haft 58 813 starter i långlopp.
- Med det är vi nog större än Vasaloppsveckan, konstaterar Mattias Grahn.

Fotnot: Fotbollsturneringen Gothia Cup är Göteborgs största evenemang och beräknas ge 250 miljoner kronor till Göteborg. Två Springsteen-konserter för 115000 åskadare genererade 135 miljoner kronor.