Vasaloppet del i Gavelins maratonsatsning

- Det kändes som att det hade gått snabbare de sista två milen om jag hade fått ta av mig skidorna och springa., jag var het slut i armar och rygg.
Vasaloppet är en tuff utmaning även för en svensk rekordhållerska i maratonlöpning.
- En kul upplevelse ändå, säger Lena Gavelin dagen efter sin 40:e plats bland damerna i loppet mellan Sälen och Mora.

Men det var litet svårt att komma ur sängen på måndagsmorgonen:
- Ja, det var ju bara stakåkning hela tiden och som långlöpare har man inte så mycket på överkroppen. Armar och rygg var värst och jag har grymt ont i en armbåge.
- Så här ont har jag aldrig haft efter ett maraton lopp.

Liksom så många andra tog hon helt slut de sista milen. Ändå hade hon goda 6.03.37 i mål. En tid som räckte till 40:e plats i damklassen, men 75 minuter efter snabbaste tjejen Sandra Hansson.
- Jag hade ju egentligen velat köra under sex timmar, säger Lena, så jag kommer nog försöka igen.

Men det är fortfarande löpning som gäller och Lena siktar på en start i Stockholm Marathon.
- Skidåkningen har varit en del av en alternativ träning den här vintern, säger Lena. Jag har åkt skidor varannan dag och sprungit på löpband varannan.
- Jag fick en utmattningsfraktur i ena foten förra året och fastän den har läkt har jag fortfarande ont ibland. Jag vet inte vad den kan vara men jag var tvungen att testa något nytt den här vintern. Tidigare vintrar har jag åkt till Sydafrika och tränat.

Hemma i Östersund har hon åkt cirka 100 mil skidor under vintern. Långsamt ska hon nu försöka växla över till löpning.
- Jag hoppas på en start i Stockholm Marathon, säger Lena som vann loppet 2002 och som har det svenska rekordet på 2.30.39 från VM 2003.