Victoria för Marie i Borgholm

Kronprinsessans födelsedag den 14 juli är höjdpunkten på året för Borgholm på Öland. Med det 9 kilometer långa Victorialoppet hyllade IFK Borgholm kronprinsessan för 21:a gången på lördagskvällen. Mer än 1000 motionärer och stora delar av Sveriges löparelit.

- Det är tradition att springa här, tyckte Marie Söderström-Lundberg som egentligen ligger i hårdträning inför VM-maran i Edmonton om fyra veckor.
Marie varierade sin 17-mila vecka med ett snabbhetspass på nio kilometer i Victorialoppet. Men hon hann njuta av banan också.
- Det är så fint inne i Slottskogen där man springer de första kilometerna, sade Marie.
Sedan 1932 är skogen avsatt som naturreservat. Det är onekligen en speciell känsla i den närmast sydländskt frodiga skogen med sin slingrande murgröna och den trädbevuxna landborgsbranten på vars yttersta krön slottsruinen vilar.
Låter som en turistguide kanske, men Victorialoppet är ett av årets absolut tuffaste lopp för tjejer. Endast Tjejmilen är vassare av landets långlopp när det gäller att locka till sig eliten.
Men i den form som Marie Söderström-Lundberg är i just nu finns det ingen svenska som kan hota.
- Det är svårt att säga om man kör för fullt, jag hade nog kunnat ge mer om jag hade haft någon att kämpa emot, funderar Marie efter sin dryga halv minut stora seger på den nio kilometer långa banan.
I herrklassen blev det litet tuffare. De Nässjö-baserade kanyanerna John Rotich och Angs Cheptot spurtade om segern medan Karlstads-kenyanen Meshak Sang fick nöja sig med tredje plats.

Kvinnor 9 km:
1) Marie Söderström Lundberg, Hässelby SK, 30,11
2) Mia Larsson, IFK Lund, 30,45
3) Malin Öhrn, IFK Växjö, 30,47
4) Catarina Asph, IFK Mora 31.12
5) Susanne Johansson 31.16
6) Jenny Vidarsson, Mullsjö SOK, 31.36
7) Camilla Benjaminsson, 32.00

Män 9 km:
1) John Rotich, Kenya, 25.25
2) Angus Cheptot, Kenya, 25.29
3) Meshak Sang, IF Göta, 25.50
4) Joakim Johansson, Hälle IF, 26.22
5) Gustav Svedbrant, Spårvägens FK 26.43
6) Per Jakobsson, IF Göta, 27.03

Alla resultat på hemsidan