Vilken påsksmäll av Sjöqvist

Erik Sjöqvist imponerade i sin första tävling för året när han satte nytt banrekord i Påsksmällen med hela 16 sekunder. Den 30-årige Enhörnalöparen missade större delen av fjolårssäsongen p.g.a. en stressfraktur. Nu ser han ut att gå mot sin hittills bästa säsong.

- Det gick sanslöst bra idag, betygsatte Erik själv sitt lopp.
Han låg tillsammans med Kent Claesson och Alfred Shemweta i täten under det första varvet. På slutvarvet sprang han sedan ifrån Claesson och Shemweta och vann med 17 sekunders marginal.
Segertiden på den 7,6 km långa banan genom Enhörna utanför Södertälje blev 22.28 vilket är 16 sekunder under Peter Koskenkorvas två år gamla banrekord.
Erik Sjöqvist har bara tränat löpning seriöst i ett par år. Han kom snabbt med i landslaget, men har troligen ännu inte presterat resultat som är i nivå med hans talang. Sjöqvist är ambitiös och satsar hårt, för hårt ibland. Därav stressfrakturen i fjol. Även i vinter har han haft problem. I februari fick han en höftskada och tvingades hålla uppe med all löpträning i en månad. Det blev istället åtskilliga timmar på testcykel.
Det är först de tre senaste veckorna han kunnat löpträna igen. Därför var måndagens klara segern i tuff konkurrens i överraskande.
Under våren siktar Erik Sjöqvist främst in sig på terräng-SM, som avgörs
i Filipstad sista helgen i april, och på Nordic Challenge på 10 000 meter, som avgörs i Finland den 18 maj.

Catharina Asph från Mora motsvarade favoritskapet i damklassen och vann på 27.05. Hon var 11 sekunder före Camilla Benjaminsson och 14 sekunder före dagens överraskning Linda Ström.