Vilken skön premiär, Katri!

Våren kommer söderifrån. Nere i Skåne börjar också Vår Ruset. På måndagen var det 16 grader varmt och premiär med 9770 deltagare i Malmö. Närmare 160000 kvinnor är anmälda till loppen i 16 städer. Och 71-åriga Katri Svensson tänker springa alla!

Katri Svensson är en av profilerna bland de nära 160 000 kvinnor som är anmälda till Vår Ruset. Katri, som kommer från Uppsala, planerar nämligen att genomföra samtliga 16 lopp från Malmö i söder till Luleå i norr!
Ifjol anmälde Katri sig till sitt första maratonlopp, 70 år gammal! Efter en och en halv månads träning ställde hon upp i Stockholm Marathon.
- Det var så kul för jag är inte så lång, har krympt till 1.44, så jag får trumma på med benen och det var två låååånga killar som klappade mig på axeln och sa att "det här går nog bra". Men det blev bara 22 kilometer. När jag kom till Stadion efter första varvet plockade de av mig, för det hade gått för lång tid, berättar Katri med gott mod.
Uppsaliensarna kanske känner igen den ettriga Teskedsgumman från en och annan upplaga av tjejloppet Maja Gräddnos, men maran var en ny upplevelse precis som Vår Ruset blir i år. Nu får hela landet chansen att se henne för hon har anmält sig till samtliga 16 etapper av Europas största löparserie, från premiären i Malmö den 5 maj till finalen i Visby den 10 juli. Katri skyller idén på dottern Ann-Katrins jubileum.
- Jag har en dotter i Malmö som fyllde 50 år i höstas, men då var det så mörkt och kallt, så vi hade bestämt oss för att besöka henne i vår.
5 maj startar Vår Rusets serie just i Malmö. Katri och hennes Jan-Erik hade ändå tänkt ta husvagnen ner, så varför inte åka vidare med den till de andra loppen, i Vänersborg 7 maj, Karlstad 8 maj, Halmstad 12 maj...ska hon hinna hem någon gång mellan varven?
- Jag har bokat tvättstugan 16 maj, den 15 är jag i Jönköping, skrattar Katri åt de praktiska bestyren. Sen fortsätter hon räkna upp anhalterna:
- 19 maj, Gävle, 20, Västerås, 21 Norrköping, 22 Örebro...
- Hade de lagt det lite annorlunda kunde det ha blivit lite lättare, funderar hon.
Det hårda programmet har föranlett en och annan halvmil på 40 minuter under våren, assisterad av Jan-Erik, som cyklar bredvid Katris trumpinnar till ben. Det borgar för att hon inte kommer att ha några bekymmer med Vår Rusets distans, som är just fem kilometer.
- Jag har ju inte tänkt ta kål på mig, förklarar Katri. Jag måste hinna med alla lopp!
Hon tänker även ta en sväng över finska gränsen till barndomstrakterna i Tornedalen efter Vår Rusen i Sundsvall, Umeå och Luleå. Sen ska hon och Jan-Erik smyga iväg till en småhemlig tillställning i Finska Kyrkan i Stockholm.
- Sista Vår Ruset, i Visby 10 juli, blir lite av en bröllopsresa, avslöjar Katri.
Smekmånaden fortsätter i höst i New York, för Katri är sugen på att springa New York Marathon. Hon ger sig inte! Drömmarna spinner bara vidare. Nils Holgersson ligger i lä.
- Vet du vad som hägrar? Honolulu Marathon...

Till Vår Rusets hemsida.