Visst kan vi också hylla Holmén!

Utmärkelserna och medaljerna regnar över åländske Europamästaren Janne Holmén.
Nyligen blev han utsedd till årets friidrottare i Finland, han toppar finländska rundradions omröstning om årets idrottsman, och om någon vecka kan han mycket väl få Finlands motsvarighet till Bragdmedaljen.
Dags för oss svenskar att uppmärksamma Uppsala-bon som är Europas regerande mästare i maratonlöpning!

- Tack så mycket, säger Janne Holmén när Marathon.se ringer och gratulerar för den senaste utmärkelsen.
När svensk manlig maratonlöpning genomlider sin tuffaste säsong på många, många år hyllar Finland sin europamästare.För styrelsen i Finlands friidrottsförbund var det säkert inget svårt val att utse Holmén till årets friidrottare.
- Jag hade räknat med att bli vald, men det är ändå en stor ära, kommenterar Holmén.
Minns hur han totalt dominerade maratonloppet i München. Den otippade ålänningen ledde i stort sett hela vägen. På vägen mot det nya personliga rekordet 2.12.14 passerade han enligt följande:
5 km - 16:24
10 km - 31:43
15 km - 47:26
20 km - 1:03:16
halva - 1:06:44
25 km - 1:19:04
30 km - 1:34:20
35 km - 1:49:44
40 km - 2:05:18
Med vetenskaplig precision lyckades Janne Holmén pricka in formen vid exakt rätt tillfälle. Konkurrenterna blev helt klart överrumplade av den modige finländaren. Tidigare under 2002 hade han inte visat någonting. Det var heller inte precis så många som lyfte på ögonbrynen åt det personliga rekordet på 2.16.20 från Rotterdam Marathon 2001.
- Jag kvalade in i Rotterdam och fick på det sättet ett år på mig att i lugn och ro förbereda mig för Europamästerskapet, berättar Janne Holmén.
Hemma i Uppsala tränar Janne nästan alltid ensam. Tränings- och tävlingsplaneringen gör han upp tillsammans med tränaren, pappa Rune.
Många mil, och alla pass i progressiv fart är enkelt receptet som gör en mästare. Tävlingar har det nästan inte blivit några alls i år.
- Jag sprang ett 15-kilometers lopp i Sydafrika i januari, sedan var jag 27:a på halvmarathon VM. Och så sprang jag faktiskt Strömstadsmilen innan EM. Jag sprang ett lopp i höstas hemma på Åland, men fler lopp har det inte blivit i år.
Nästa år kommer det att bli fler tävlingar. Till VM kommer Janne Holmén att försöka kvala in på 10000 meter och grundträningen med veckor uppemot 200 kilometer är redan i full gång.
Naturligtvis lockar Stockholm Marathon, men varken i år eller året därpå finns loppet inplanerat.
- Eftersom jag satsar på banlöpning nästa år kan det inte bli aktuellt då. Året därpå hoppas jag på att få springa i OS, så det får nog dröja ett tag.

Mer om Janne Holméns fantastiska EM-lopp.