Anton är mästaren - Shemweta och Szalkai 28:a och 32:a i världen

Först stack marockanen El Mostafa Damaoui iväg, och sedan var det Nobuyuki Sato som fick ett försprång. Men i mål var ordningen återställd - hemmafavoriten Abel Anton försvarade sin VM-titel när han vann på 2.13.36
Svenskarna Alfred Shemweta och Anders Szalkai blev 28:a respektive 32:a.

- -Detta var ju mitt första VM. Och nu har jag sprungit med de stora pojkarna. Nu får jag träna mer och jag hade sju minuter fram till de främsta och det är ju inte så mycket. Och nästa gång skall jag göra bättre, kommenterade Shemweta som i mål hade 2.20.27.
Inte riktigt lika nöjd var Anders Szalkai:
-Jag hade ju hoppats på bättre, men det var de tuffaste förhållandena jag sprungit maraton i, sade Anders Szalkai.
35 grader vid start blev lite svalare under loppet. Och svenskarna avancerade tjugo placeringar den andra halvan av loppet.
Men efter två kilometer var det faktiskt dubbelt blågult i täten, hur hamnade ni där?
-Ja, det gick så sakta i början och då blev det att vi hamnade där en liten stund. Vi sprang ihop ett tag men sedan drog Alfred ifrån lite. Men efter sådär en 18-19 kilometer, jag kommer inte ihåg så noga, så höll vi ihop i samma klunga. Och det var nog en mil.
Vid passeringen för halvmaran hade Shemweta 1.09.48 och Szalkai 1.09.56.
I täten var det först marockanen El Mostafa Damaoui som utmanade de spanska favoriterna. Marockanen drog ifrån tätklungan redan efter fem kilometer och hade som mest en minuts försprång. Vid 27 kilometer var dock showen slut och istället var det japanen Nobuyuki Sato som fick en lucka.
I klungan bakom jagade fem löpare - däribland hemmafavoriten Abel Anton. Och när Anton sedan började köra - 15.21 mellan 35 och 40 kilometer - avgjores loppet.
Den 36-årige spanjoren försvarade sin världsmästartitel i maratonlöpning. Jublet visste inga gränser när hemmalöparen sprang in i Sevillas olympiastadion.
Bakom Anton tog italienaren Vincenzo Modica silvret framför Sato. Anmärkningsvärt är att bäste afrikan - kenyanen Simon Biwott - ite var bättre än nia. Marockanen El Mostafa Damaoui som länge ledde loppet sladdade ner till en 16:e plats.

Mer om VM i Sevilla 1999