Maratonlöparna bävar för värmen

Anders Szalkai, Alfred Shemweta och de andra 79 löparna som är anmälda till lördagens maratonlopp vid VM-tävlingarna i Sevilla följer alla väderleksrapporterna med en viss bävan.

Det har varit mycket varmt i Sevilla den senaste veckan. På onsdagen kom visserligen en kallfront över staden som medförde moln och några graders temperatursänkning, men på torsdagen sken solen igen från en klarblå himmel. Den senaste veckan har det i skuggan varit 30 grader varmt klockan 18.45 som är den tid då herrarnas maratonlopp startar. I solen har det varit nära 40 grader.
Detta ser ut att bli tidernas varmaste VM-lopp i maraton.
- Det blir en brutal tävling, säger australiensaren Shaun Creighton som var tvåa i Housteon Marathon 1997 efter Åke EWriksson.
När VM avgjordes i Athen för två år sedan var det också mycket varmt, men inte lika pressande som det ser ut att bli under lördagens VM-lopp här i Sevilla.
I Athen blev det dubbelseger för Spanien genom Martin Fiz och Abel Anton. De två tillhör storfavoriterna även i årets lopp, men inte ens spanjorerna trivs i denna värme:
- Det är alldeles för varmt för att springa maraton, tycker Miguel Mostaza som är manager för både Fiz och Anton. I Spanien tävlar vi aldrig i maraton i sådant här väder. Alla vara löpare bor i andra delar av Spanien där det aldrig blir så här varmt.
Anders Szalkai har laddat upp inför VM-loppet i Marbella som ligger vid kusten drygt två timmars bilresa från Sevilla. Där är det svalarare än i VM-staden men fortfarande varmt. I början av veckan testade Szalkai formen genom att i 33 graders värme springa 5000 meter på 14.49 - det är visserligen 20 sekunder från hans personbästa men med tanke på värmen var det ett fullt godkänt testlopp.
Alfred Shemweta har valt att ladda upp på plats i Sevilla.
VM-loppet avgörs på en trevarvsbana genom Sevilla och är helt flack. Arrangöerna kommer att göra sit bästa för att underlätta för löparna. Hela banan vattnas innan loppet för att om möjligt sänka temperaturen något. Desssutom är det uppsatt duschar längs banan där löparna kan svlaka sig i det strilande kalla vatttnet.
De flesta räknar med att den blir den som bäst kan disopnera sina krafter i vär,men som vinner. Segrartiden kommer sannolikt att ligga runt 2.15 vilket är 6-7 minuter sämre än vad de bästalöparna presterat tidigare under säsongen.
I maraton får varje nation ställa upp med fem deltagare mot maximal tre per nation i övriga VM-grenar. Detta beror på att världscupen io maratonlöpning, som är en lagtävling för femmannalag, avgörs i samband med VM.

Damernas maraton med Marie Södersström Lundberg avgörs på söndagsförmiddagen, då det möjligen blir något svalare, men fortfarande kommer det att bli mycket varma och svåra förhållanden .

Mer om VM i Sevilla 1999