Se sändningen från Premiärhalvan, lördag 20 april 10.30

Marie Söderström Lundberg 18:e tjej i VM-maran

En avvaktande inledning - och sedan hårdkörning.
Så såg framgångsreceptet ut i damernas maratonlopp. Använt av nordkoreanskan Song-Ok Jong och svenskan Marie Söderström-Lundberg.
Jong vann sensationellt på goda 2.26.59, medan Marie Söderström-Lundberg var 18:e på 2.35.25.

Marie Söderström-Lundberg gjorde ett mycket väldisponerat lopp avancerade plats för plats efter en inledning som 35:a efter 15 kilometer. Vid 25 km var hon 26:a och vid 35 km 21:a.
- Jag fick springa mesta delen av loppet ensam. Men hade nästan alltid någon att jaga. Jag inledde loppet lugnt, men jag kände att jag inte kunde ligga där och mesa för länge. Så jag ökade farten efter tio kilometer, och sedan var det igen som sprang om mig.
Höll du reda på hur många du passerade?
- Nej, nästa gång får jag springa med block i handen!
- Trodde att det skulle vara mycket värre än vad det var med värmen. Men det var väl inte så varmt som tidigare.
Nej det var, åtminstone under de tre första milen, lite moln som höll undan de värsta värmen från solen.
Hur var denna banan i jämförelse med den banan som vann på här i Sevilla i våras?
- Jag tyckter denna vara roligare. Då var det som att vi sprang som i en stjärna. Då var det roligare med denna tre-varvs-bana.
Hur var den spanska publiken och hur kändes det att komma in på Olympiastadion?
- Det var enormt publikstöd. De hejade fram mig och det hjälpte verkligen.
- Jag satt och tittade på herrloppet igår och det var en sådan känsla när man hörde publiken. Och det var nästan så jag tjöt när jag kom in på stadion. Vilken känsla det var att springa igenom tunneln och in på stadion. Oj, oj, oj...
Hur mycket betyder din tränare, Kent Clefberg?
- Jättemycket! Utan att lyssna på honom hade jag inte kommit hit.

Täten såg inte Marie mycket av under loppet. En klunga på 15 löpare vid halva loppet tunnades sedan ut, och efter att hämtat in etiopiskan Fatuma Robas utbrytning var japanskan Ari Ichihashi och koreanskan Jong Song-Ok ensamma i täten.
Jong Song-Ok som förra året var trea i Beijing Marathon på en tid strax över 2.30 gjorde nu sitt livs lopp och vann på nya personbästat 2.26.59, efter att ha sprungit andra halvan på 1.12.28!
Guldmedaljen var Nordkoreas första i ett friidrotts-VM, en sensation som säkert under den närmaste tiden kommer att omges av mycket spekulation. Nordkorea har ju under de senaste tio åren valt att stå utanför världsgemenskapen i stort sett alla sammanhang. Diktatorn Kim Jong Il styr landet med järnhand och det har med jämna mellanrum de senaste åren rapporterats om hungerkatstrofer förorsakade av en rad naturkatastrofer och misskött ekonomisk politik.