Värmen är svenskarnas chans

Anders Szalkai och Alfred Shemweta svalkade sig dagen innan VM-maran vid hotellets pool.
Lördagens VM-mara kommer att bli het, men de två svenska maratonlöparna vet att det kan vara deras chans.

En placering bland de 10-15 bästa i lördagens VM-maraton ser på papperet ganska omöjlig ut för Anders Szalkai och Alfred Shemweta. Bland de 83 anmälda löparna har mer än 50 bättre personbästan än svenskarnas 2.13.19 respektive 2.14.52.
Men maratonloppet på lördagen liknar inget tidigare. Svenskarna liksom de andra löparna talar om att många kommer att klappa igenom i den nästan 40-gradiga värmen.
Till och med de tre spanska favoriterna är skakade inför värmen i Sevilla.
- Vinnartiden kommer att ligga kring 2.11-2.12, gissar Martin Fiz, världsmästare i Göteborg 1995.
- Jag tror att de första 20 kilometerna kommer att gå långsamt när alla sparar sig i värmen, och den andra halvan kommer att bli mycket kvick, tror Abel Anton, regerande världsmästare från Athen 1997.
- Jag är inte rädd för mina motståndare, men jag fruktar vädret, säger Fabian Roncero, spansk rekordhållare i maraton.
De spanska maratonlöparna har under 90-talet dominerat maratonlöpningen. Med VM på hemmaplan är trycket på stjärnorna hårt, men belöningen stor. Spanska friidrottsförbundet ger motsvarande 800000 svenska kronor för en seger. Lägg därtill 500000 kronor som alla segrare får och VM-tävlingarna kan bli "Big Business".
- Vi är proffs, så vi får uthärda att springa i värmen, men jag skulle avråda alla som inte absolut måste att springa i sådana här förhållanden, avslutar Abel Anton.

Mer om VM i Sevilla 1999