VM invigs, men Marie går ner i källaren

På fredagen är det invigning av VM i friidrott. Men Marie Söderström Lundberg finns inte med bland dem som tågar in i VM-stadion. Hon är inte i Sevilla, inte ens i Spanien.
Däremot är det mycket möjligt att hon är i källaren...

Sten Lundberg har byggt om ett förråd i villan hemma i Linköping. Han
har isolerat och satt in extra värmeelement samt ett rullband.
Det är där, på en yta av tre meter gånger en och en halv  meter som hans
fru Marie Söderström-Lundberg finslipar formen inför sin debut i friidrotts-VM.
Årets femfaldiga SM-vinnare är enda svenska deltagare i damernas maratonlopp som avgörs under den sista VM-dagen i Sevilla, söndagen den 29 augusti.
Marie har i samråd med sin tränare Kent Clefberg valt en annorlunda uppladdning. Hon stannar hemma så länge som möjligt och åker inte till Spanien förrän den 26 augusti.
Det är här som värmerummet i källaren kommer in. Det är varmt i Sevilla; drygt 35 grader på eftermiddagarna. Sprinters och hoppare kanske trivs i det vädret, men absolut inte maratonlöpare. För att vänja kroppen vid hettan i Sevilla avverkar Marie Söderström-Lundberg några av sina sista träningspass inför VM i värmerummet där temperaturen kommer upp till nästan 40 grader. Dessutom är det hög luftfuktighet i värmerummet.
- Det finns två modeller när det gäller att acklimatisera sig för ett maratonlopp i sådan värme som det kommer att vara i Sevilla, förklarar Marie.
- Antingen åker man dit långt i förväg för att vänja sig vid vädret på plats, eller så kommer man så sent som möjligt och försöker förbereda sig på hemmaplan istället.
- Jag vill leva så naturligt som möjligt så länge som möjligt inför VM. Rent praktiskt är det en stor apparat att åka till Sevilla tidigt. Nu kan jag istället avverka mina normala träningspass på hemmaplan.
Värmen i Sverige under juli gav Marie goda möjligheter att träna i värme. Den sista förberedelserna klarar hon av i förrådet hemma i villan.
- Den senaste tiden har jag försökt lära mig att dricka ordentligt när jag tränar. Normalt behöver jag inte så mycket vätska under ett träningspass eller en tävling, men i Sevilla blir det annorlunda.
Tränaren Kent Clefberg har experimenterat sig fram till hur värmerummet
ska konstrueras:
- Att springa på ett rullband i ett varmt rum är inte något nytt. Det har jag själv och många andra gjort, säger han.
- Men det här med både värme och hög luftfuktighet har nog inte så många provat på. Sara Wedlund tränade så inför OS i Atlanta, men hon fick problem eftersom rullbandet inte klarade av den höga luftfuktigheten. Vi har lyckats lösa detta genom att ha vattnet i en lerkruka och dessutom lägga ut bomullstrasor.
- Lerkrukan och bumullen drar åt sig fukten så att bandet inte skadas. Dessutom kommer de positiva och negativa jonerna i rummet i balans.

Damernas maratonlopp startar redan klockan fem over nio på morgonen. Då väntas temperaturen vara cirka 22 grader för att stiga till drygt 25 grader vid målgången två och en halv timme senare.
De manliga svenska maratonlöparna Alfred Shemweta och Anders Szalkai får det betydligt värre. Deras lopp startar klockan  18.45 lördagen den 28 augusti.  Då väntas temperaturen ligga på c.a 32 grader. Som jämförelse kan nämnas att värmerekordet i Stockholm Marathon är 31 grader från 1982 års lopp.
I Sevilla blir det alltså något svalare för damerna. Däremot är luftfuktigheten högre på förmiddagarna - nära 80 procent.
För två veckor sedan testade Marie Söderström-Lundberg formen. Hon vann enkelt både 5 000 m och 10 000 meter i friidrotts-SM trots att hon tränade tungt hela veckan och inte skar ned på träningen ett dugg inför SM. Formen verkar god, men Marie vill ligga lågt i snacket inför VM:
- Jag har inte alls funderat något på vilken placering jag skulle kunna få. Jag har inte någon aning om hur många som ställer upp i ett VM-lopp.
- Jag åker till Sevilla för att göra mitt eget lopp. Jag ska försöka att inte bry mig om hur de andra springer, sedan får vi se hur långt det räcker.
- Det gäller att lägga band på sig och absolut inte rusa iväg i början. Sista milen kommer att bli jobbig i alla fall.

Marie var i Sevilla i slutet av februari då hon överraskande vann Sevilla Marathon. I början av juni tog hon hem segern även i Stockholm Marathon. Därmed var VM-platsen säkrat.
Att tävla i friidrotts-VM var inte något som Marie Söderström-Lundberg ens funderade på för ett år sedan. Det var i fjol som hon slog igenom som löpare genom att bl.a vinna SM-guld på 10 000 m och halv maraton samt ta en efterlängtad seger i Tjejmilen. I år missar Marie sin favorittävling Tjejmilen. Det loppet avgörs nämligen samma dag som den 38-åriga Hässelby-löparen gör VM-debut i Sevilla.

Fyra svenska löpare tävlar i friidrotts-VM.
Förutom de tre maratonlöparna är det Khaled Azerkan som springer 800 m.
Malin Ewerlöf, som är anmäld på både 800 m och 1 500 m har tvingats
lämna återbud p.g.a. förkylning.

Mer om VM i Sevilla 1999