Wibergs 100 mil genom Höga Kusten

I lördags arrangerade Nordingrå SK den 25:e upplagan av Höga Kusten Marathon och det var inte bara jubileum för tävlingen utan även för Anders Wiberg som sprungit samtliga lopp!

I och med det så har han sprungit över 105 tävlingsmil längs den vackra men kuperade banan i Nordingrå som ligger mellan Härnösand och Örnsköldsvik i Ångermanland. Anders kommer från Docksta, norr om Nordingrå, men bor numera i Norrköping och tävlar för Högskoleverket i Stockholm.
– Jag kommer gärna hem och springer i mina gamla hembygder eftersom det är så vackert här, förklarade han för Tidningen Ångermanland.
Anders har sprungit totalt 60 maratonlopp varav 25 i Höga Kusten och 18 Stockholm Marathon. Det personliga rekordet är 2.57, nu blev det 3.27 och en sjätteplats.

Nionde segern för Tommy
Vann gjorde Tommy Larsson från Sundsvall på 2.45.41 vilket var hans nionde seger i loppet! Segermarginalen var hela 19 minuter.
– Banan passar mig perfekt. Den är kuperad och absolut inte tråkig.
Trean i loppet var den 37-årige spanjoren Jaume Tolosa Anglada från Katalonien. Han var i Norrland på semester, läste om tävlingen på webben och anmälde sig. Jaume tyckte det var mycket upp och ner i jämförelse med andra maratonlopp han sprungit, bland annat i Rom och Barcelona.
Kenneth Boman, Lulekamraterna, vann halvmaran på 1.16.25.
Totalt deltog knappt 500 löpare i mini-, kvarts-, halv- och helmaran samt tjejmilen. Flest deltagare hade kvartsmaran med 215 stycken medan 43 löpare kom till start över de 42.195 meterna. Maratonloppet går på en fyravarvsbana med start och mål vid Kusthallen i centrala Nordingrå. Namnet till trots så ser löparna faktiskt aldrig havet men springer längs flera sjöar.
Banan är en av de tuffaste i landet men denna gång hade löparna hjälp av vädret som var idealiskt – 16–17 grader och mulet vilket gjorde att det noterades flera personliga rekord.
Höga Kusten Marathon var den 14:e maran i Sverige i år. Nummer är 15 är Landskrona Marathon på söndag den 21 augusti.