Willix sugen igen efter VM-brons

I höst var det nära att Heléne Willix slutade med löpningen. När Militär-VM ställts in tränade yrkesofficern bara planlöst. Men i november kom beskedet att mästerskapet skulle bli av. I söndags knep hon brons i maratonloppet, bara några sekunder från sitt personliga rekord.

Military World Games arrangeras i Siciliens huvudstad, Palermo. Det är det tredje mästerskapet, ett mini-OS för krigsmakten. Heléne Willix är nog den enda som deltagit alla tre gånger...i tre olika idrottsgrenar.
- 1995 vann jag i Rom. Då tävlade jag i marin femkamp. Fyra år senare var jag med som triatlet i Zagreb, återger Heléne.
I år skulle hon göra sitt första framträdande på Military World Games som maratonlöpare. Men mästerskapet, som skulle hållas i september, sköts upp på obestämd tid.
- Jag trodde aldrig att det skulle bli av, men i mitten på november fick vi beskedet att det skulle arrangeras på Sicilien, några veckor senare.
Vid det läget hade Heléne tappat sugen på löpningen. Hon hade börjat sitt nya jobb som huvudlärare i idrott på militärhögskolan i Halmstad och bara tränat planlöst.
- Jag hade funderat på att lägga av med idrotten, men tänkte i varje fall åka ner och representera Sverige och se hur långt jag kunde komma på min rutin.
Heléne kom till Sicilien två veckor före maratonloppet, tillsammans med de andra svenska löparna och cyklisterna. Det skapliga vädret väckte träningslusten till liv.
- Otroligt skönt med "barmarksträning"! Det har varit perfekt träningstemperatur, runt 15-20 grader.
Fem timmars shopping dagen före loppet gav Heléne ett hum om banans utseende, lååånga rakor.
- Jag visste ganska lite om loppet. Jag såg att det var 10-15 konkurrenter. Flera utav dem hade jag mött förut, på Militär-Terräng-VM, bland annat två koreanskor, som sprungit maran på under 2.30.
Helénes personliga rekord är på just under 2.40, också satt i Italien, i Turin i våras. I Palermo sprang hon, sin vana trogen, i ett jämnt tempo. Efter en mil var hon uppe på tredjeplats och på den avslutande milen kom hon ikapp den ena koreanskan.
- Hon la sig bakom mig, tätt i nacken och flåsade, nästan under fötterna på mig! Mot slutet hakade hon på en manlig löpare, som blev så förbannad på henne att han försökte slå efter henne.
Den flugliknande koreanskan försvarade andraplatsen, 12 sekunder före Heléne, som med 2.40.16 var mindre än en halv minut från sitt eget pers.
- Det var helt över förväntan. Dagen efter kände jag ingenting - tyvärr! Jag har ändå inte sprungit ett enda långpass, eller fartpass, i höst. Men jag hade inte varit mer nöjd om jag hade kommit tvåa.
Det allra bästa med medaljloppet är ändå att Heléne ångrat sig och inte längre tänker pensionera sig från löpningen.
- Jag är så jävla sugen nu! Utbrister hon och börja berätta om tre (!) träningsläger de närmaste månaderna. Den första börjar redan om två veckor, då hon åker till Sydafrika över jul och nyår.

Resultat Military World Games
Marathon Kvinnor

1. Jo Bun-Hui, Nordkorea, 2.36.54
2. Yu Song-Suk, Nordkorea, 2.40.04
3. Heléne Willix, Spårvägen/Sverige, 2.40.16

Hela resultatlistan