Så får du ett större hjärta!

Långa intervaller, gärna också i backe är tuffa pass, men oj så effektiv löpträning. Men vad är det egentligen som händer i kroppen när man springer längre intervallträning?

Det är främst tre faktorer som gynnast:
- hjärtats slagvolym
- fördelningen av blodet
- glykogenernas aktivitet i musklerna

Utan att gå igenom en grundkurs i fysiologi är det alltså fråga om hjärtats kapacitet att pumpa ut det syrefyllda blodet till musklerna och hur effektivt de senare arbetar.

Ett tränat hjärta kan pumpa ut två-tre gånger så mycket blod som ett otränat, utan att slå fortare. Det är därför som människor med riktigt bra kondis har så mycket lägre vilopuls än soffpotatisar. Hjärtat har blivit så effektivt av all aerob träning att den inte behöver slå särskilt fort för att upprätthålla den lägsta nivån.
I praktiken innebär den stress som den aeroba träningen utsätter hjärtat för att den utvecklar en bättre infrastruktur för blodet, fler, större och tätare vägar. Tänk om vi kunde anpassa vår trafik på samma sätt!
Dessutom så styrs blodet till prioriterade områden (de arbetande musklerna i högre grad än till levern och njurarna).
Musklerna lär sig både att lagra sin energikälla (glykogenerna) bättre och, än viktigare, att bryta ner den på det mest effektiva sättet.