Lidingöloppet del för del (2 av 3)

– Det här är ett avsnitt som man ofta glömmer bort när man ska springa Lidingöloppet, man fokuserar ofta på sista milen och de utmaningar som kommer där, men det här är ett riktigt tufft avsnitt.
De fem kilometerna mellan Fågelöudde (15 km kvar) och Grönsta (10 km) är den andra delen av Lidingöloppsspecialisten Magnus Bergmans uppdelning av loppet.
Se videon här ovan.

Utmaningen är att det är många uppförs- och nedförsbackar. Elva uppförsbackar på bara fem kilometer stör rytmen i löpningen. Dessutom är många så branta att det kan vara svårt att ens hålla sig springande.
– Backarna kommer slag i slag, det är upp och ner hela tiden, säger Magnus Bergman som i sina lopp som elitaktiv ändå lyckades hålla farten här. Fem gånger har han sprungit tremilen under 1.40.

I sin uppdelning av Lidingöloppet har Magnus gjort tre olika långa delar. De första 15 kilometerna ser han som mer lättlöpta:
– Det är vid Fågelöudde vid 15 km som loppet börjar på allvar. Sista milen har ju ett rykte om sig att vara tufft och ha sina speciella utmaningar, men från Fågelöudde till Grönsta kommer kanske banans tuffaste parti.

Tips för uppförslöpningen
• Tänk på att korta steget.
• Bibehåll löpningen så långt det är möjligt, gå sista biten om backen tar för mycket kraft.

Tips för utförslöpningen
• Gå gärna i början om du är trött men spring sista biten utför.
• Försök håll ett vanligt rullande steg, inte stämsteg som bromsar.

De fem kilometerna slutar vid Grönsta med vätskekontroll.
– Du får dryck och mer energi att ta dig an den sista utmaningen av Lidingöloppet.