Ingo, Szalkai och vi alla tillsammans

Alla är vi maratonlöpare: Ingemar Johansson, Anders Szalkai och Torbjörn Sköldefors

Många har upptäckt att löpningen är en enkel och effektiv sport. Den ger kondition, kräver ingen avancerad utrustning och man kan springa i stort sett var som helst. Ganska snart kommer kanske tankarna om hur långt man orkar springa. Man klarar fem kilometer, sedan tio. Man kanske utmanar sig själv på en halvmara. Där någonstans kommer kanske tankarna på att springa ett maraton. Klassikern av löpningens distanser.

Ett maraton är alltid en upplevelse, alltid väldigt långt, alltid något att se fram emot, alltid något att träna för.
Torbjörn Sköldefors

Det finns få träningsexperter på just maraton men tiotusentals inspiratörer. Det känns tryggt att det är Sveriges ledande maratontränare Anders Szalkai som gör träningsprogrammen för maraton på trana.marathon.se. Men för mig var det en annan tungviktare som var den store inspiratören. 

Jag hade ingen aning om hur långt ett maratonlopp var när jag anmälde mig till Stockholm Marathon. Jag visste att det var långt, men att det var så långt som 42195 meter hade jag ingen aning om förrän jag några veckor innan loppet fick hem PMet om loppet.
Jag insåg direkt att det skulle bli för tufft och hämtade inte ens ut nummerlappen. När jag senare såg Stockholm Maraton och den folkfest som det var bestämde jag mig ännu en gång för att bli maratonlöpare. En viktig inspiratör för mig var den drygt 100 kg tunge Ingemar Johansson som kämpade sig fram på Stockholms gator.

Den gamle tungviktsmästaren visade att man varken behöver vara ung eller lättviktare för att klara att springa 42195 meter. Det är mer än 30 år sedan jag sprang mitt första maratonlopp. Jag kan inte säga att jag med åren har tappat respekten för distansen och det är antagligen därför som jag fortfarande känner fascinationen. Det spelar ingen roll om maratonloppet är i Säffle, New York eller i Stockholm. Ett maraton är alltid en upplevelse, alltid väldigt långt, alltid något att se fram emot, alltid något att träna för.     

Det här är en sorts guide om vad som krävs för att klara av ett lopp som är 42195 meter långt. Vi går igenom träning, utrustning och ger förslag på träningsprogram. 

Lycka till med ditt första maraton!

Torbjörn Sköldefors

Torbjörn Sköldefors sprang sitt första maraton 1982 mellan Östhammar och Öregrund och sitt senaste 2017 i Paris. Han har bevakat löpning lika länge och  har även gått tränarutbildningar och varit coach på klubb- och landslagsnivå. 1996 grundade han Marathon.se där han är chefredaktör.


Vad ett maraton inte är

Ett maraton är ingen söndagsutflykt. Det är ingentng att fundera på om man inte har tränat många mil. Ett maraton är ett 42,2 kilometer långt ihållande kraftprov som långsamt suger musten ur dig tills du utmattad når mållinjen. Men maraton är också en oerhörd upplevelse, något du kan dela med tusentals andra. Ett maraton är någonting att träna för och det kommer att ge dig bra kondition. Det finns inte många sporter där du kan tävla i sällskap med olympiska mästare och världsrekordhållare. Bredvid dig på startlinjen, tillsammans med tusen andra, väntar kanske stjärnor som Isabellah Andersson eller Haile Gebrselassie på att få springa iväg. Men hur det nu är, hur många som än står där, måste du springa ditt maraton själv. Det är ditt ansvar att ta dig runt banan, och du ansvarar själv för att förberedelserna är så noggranna att du orkar hela sträckan. Den här guiden kan hjälpa dig att fatta de rätta besluten, men när dagen för loppet är inne är det du själv som måste göra jobbet.