Mental hälsa lyfts fram under årets maratonhelg i Stockholm

ASICS FrontRunner-medlemmen är en av dem som delar med sig om vad löpningen betyder för henne under årets maratonexpo.

Att vi mår bra av att träna, både mentalt och fysiskt – det vet nog alla vid det här laget. Men att fysisk aktivitet faktiskt kan vara lika effektivt mot depression som läkemedel och terapi, det är kanske inte lika välkänt.

Ett inlägg i debatten gör ASICS under årets ASICS Stockholm Marathon, där både Expot och ASICS Stockholm High Five – loppet som går dagen innan maran har stark koppling till hälsa och mental hälsa.

– Vårt huvudbudskap har alltid varit att vi vill inspirera till rörelse för mental hälsa. Och i år har vi valt att satsa lite extra på det. ASICS är en akronym av det latinska ”Anima Sana In Corpore Sano” som i svensk tolkning översätts till ”en sund själ i en sund kropp”, säger Pontus Hede, Activation Specialist på ASICS.

Pontus berättar om Mind uplifter som är ett verktyg där du kan mäta ditt mående före och efter en löprunda – eller annan träning. Verktyget är framtaget i ett samarbete mellan ASICS och Dr Brendan Stubbs på Kings College i London och går till så att du innan löprundan svarar på sex frågor och scannar av ditt ansikte. Sedan tränar du i minst 20 minuter innan du gör om processen.

– Rent generellt har testet visat att efter 20 minuters löpning är du 12 procent mer positiv, 17 procent mer avslappnad och 13 procent mer avkopplad. Jag har såklart själv gjort en uplift, säkert 20 gånger skrattar Pontus – och det är väldigt tydligt hur mitt fokus ökar efter en löprunda.

– Vi pratar mycket om mental hälsa på årets Expo, och olika löpare, till exempel Napoleon Salomon och Elmina Saksi berättar om vad löpningen betyder för deras välmående. Vi vill verkligen lyfta förståelsen för detta och förhoppningsvis få ännu fler att börja träna. Ytterligare ett steg på den vägen är att vi har gått med i Generation Pep nätverk Folkrörelsen, där organisationer och företag kan engagera sig för att barn och ungdomar ska leva ett aktivt och hälsosamt liv.

Vi har bjudit in ett antal klubbar som är anslutna till Generetion Pep att delta i ASICS Stockholm High Five och i samband med det testa Mind Uplifter. Loppet är fem kilometer och en riktig humörhöjare, så vi kommer nog få riktigt positiva resultat.

Ska du springa loppet själv?
– Nej, men jag  kommer att stå i startområdet och hjälpa deltagarna att upptäcka verktyget Mind Uplifter och aktivera det inför loppet så att så många som möjligt skall upptäcka löpningens positiva effekter.

Av Kristina Lager

Här kan du läsa mer om Mind Uplifter och testa ditt eget mående före och efter träning.

Här kan du läsa mer om motion mot depression

Här kan du läsa mer om Generaton Pep

Mer om Hälsa