Utrustning för att träna löpning

Det finns massor av utrustning för löpare när man kommer igång och ska springa långt. Men i början bör ett par bra löparskor räcka långt

När det gäller utrustning så är skorna det absolut viktigaste. Att ge sig ut i ett par slitna jympaskor eller liknande fungerar en, två eller kanske tre gånger. Men att regelbundet jogga i skor som inte är konstruerade för löpning kan ge upphov till skador, speciellt om man är ovan att röra på sig och i synnerhet om man är överviktig.

Ett par stabila löparskor med bra stötupptagningsförmåga kostar mellan 800 och 1500 kr. Detta är inte bara en väldigt god investering utan även något som gör träningen roligare! I jämförelse med många andra fritidsaktiviteter så är det en låg kostnad och ett par löparskor räcker i både ett, två och tre år om man använder dem ett par gånger i veckan.
När man ska skaffa ett par löparskor så är bästa sättet att gå till en större sportbutik med välsorterad skoavdelning eller en löparaffär.
Ett par bra löparskor är den bästa förutsättningen för rolig och kontinuerlig träning!

Löparkläder
Vilken typ av kläder man har på sig när man springer är mindre viktigt. Det ska kännas bekvämt och hur mycket man klär på sig beror på årstid, väder och vind. Det har hänt mycket på klädsidan och en bomulls-t-shirt är inte längre det bästa att springa i.
Det finns en rad olika löparkläder i funktionsmaterial som inte drar åt sig svett och för träning på vintern så finns så kallade superunderställ med tillhörande tunn vindjacka/vindbyxa.
Denna typ av vinterkläder kan göra löpning i minusgrader till en härlig upplevelse!

GPS-klocka eller app
Att använda ett digitalt armbandsur för att ta tid och se hur man utvecklas och orkar springa fortare är inspirerande. En annan sak man kan använda är GPS-mätare, det finns både speciella armbands-GPSer, men har man en smart mobil så har de i stort sett alltid inbyggd GPS, ofta även stegräknare.
Det finns många olika appar för löpare att välja mellan. De flesta klarar att visa distans och fart, men även att lagra och visa hur långt och var du sprungit efter passet. En del appar har även mer eller mindre sofistikerade sätta att följa upp träningen och ge träningsråd.

Pulsmätare
Med en pulsmätare kan man konkret se hur man utvecklas – hur man efter ett antal träningsveckor kan hålla en högre fart med samma puls som tidigare! Med hjälp av pulsmätaren kan man också hålla sig på rätt sida mjölksyratröskeln, det vill säga man springer fort, men inte så snabbt att man drar på sig mer mjölksyra än kroppen hinner transportera bort. Mjölksyratröskeln ligger generellt sett på 85 procent av den maximala pulsen och för att hitta sin egen tröskel så får man prova sig fram.
Om man springer ett distanspass och inte vill att pulsen ska gå över till exempel 150 slag per minut så ställer man in pulsklockan på det. Man kan sedan kontrollera pulsen på armbandsuret och om man går över så varnar pulsmätaren genom att pipa.
En pulsmätare kostar från ett par hundralappar och uppåt och de flesta modeller har flera olika funktioner.