Lugna och sköna pass ger också effekt

Längre och ljusare kvällar inbjuder till löpning. Men hur ska man orka i vardagen, efter kanske en hel dags jobb och annat som ska göras? Efter handla och hämta är ju träningsstress det sista man behöver.
– Försök att komma ut utan några ambitioner annat än att koppla av. Även om det kan var tufft att komma ut så brukar det vara skönt när man väl är igång.

Det verkar som att många lever med utgångspunkt från ett antal myter om att träning måste vara tröttande för att ge resultat

De här lugna distanspassen på en halvtimme/timme är en av grundpelarna i löpträning.
Sköna pass i pratfart som ändå ger en bra träningseffekt.
Fånga kvällen helt enkelt. Nästan som en mindfulness-övning.
– Det brukar vara skönt att ventilera tankar och få den där mentala avkopplingen efter kanske en stressig dag med mycket att göra.

De där träningspassen som ska bygga form och lång uthållighet kan man spara till andra tillfällen. Intervaller och långpass ger bäst när man kommer utvilad, fysiskt och psykiskt beredd på passet.
Men även en lugn halvtimme ger bra träningseffekt. Fysiologer och forskare är överens om nyttan av de lugna 30 minuter.

Forskare menar att många tar i för mycket

I sin bok Aktivt liv tar forskarna Björn Ekblom och Johnny Nilsson grundligt upp idrott och hälsa. Boken vilar på vetenskaplig grund. Författarna menar att 75 procent av Sveriges befolkning inte är tillräckligt fyrsiskt aktiva för att må bra. Men de båda GIH-forskarna menar också att det också slår över åt andra hållet:
– Av olika anledningar tycks även hälsoinriktad fysisk aktivitet blivit prestationsinriktad för många. Eftersom den har den inriktningen tenderar den att bli högintensiv, vilket i sin tur leder till en stark trötthetsupplevelse. Det verkar som att många lever med utgångspunkt från ett antal myter om att träning måste vara tröttande för att ge resultat, när sanningen i själva verket är den motsatta – hälsoinriktad träning kan bedrivas utan trötthet.

Vanliga myter om träning

Ekblom och Nilsson ger själv några exempel på vanliga myter om träning


Myt: Man måste vara ”dödstrött under varje träningspass för att konditionen ska förbättras!
Sanning: Även lättsam konditionsträning ger konditionsförbättring.


Myt: Man måste träna minst en timme i varje träningspass för att konditionen ska förbättras.
Sanning: 15 till 20 minuter är tillräcklig träningstid för konditionsförbättring.


Myt: Man måste träna varje dag för att förbättra eller bibehålla konditionen.
Sanning: Två- tre träningspass i veckan är tillräckligt för att förbättra eller bibehålla konditionen hos motionärer.


Myt: Ju tröttare man är under träningen, desto mer energi (kalorier) förbrukar man.
Sanning: Energiåtgången (per kilometer) är lika stor eller större vid rask promenad eller jogging än vid tröttande snabb löpning,


Funkar inte det lugna passet som motivation har professor Ekblom och docent Nilsson. Lösningar på fler motionshinder och lösningar inför ett motionspass. Se bilden nedan.

Exempel på motionshinder och lösningar inför ett motionspass. Källa: Aktivt liv - vetenskap och praktik,