Mindfulness i löparspåret

Gillar du tuffa intervaller, hård backträning eller försöker du alltid slå dina kilometertider? Är det rent av det enda du gör när du tränar? Då behöver du tänka om och lägga in lugn och inkännande träning. Vi har bästa tipsen för dig som har svårt att vara still – det går nämligen att återhämta både kropp och sinne med löparskorna på.

Livet rullar på. Du jobbar heltid, har familj och barn, skjutsar till skola och aktiviteter. Livspusslet helt enkelt. Du älskar att träna hårt så snart du får tid över i ditt pressade schema. Ju hårdare desto bättre – det är ju så effektivt! Och visst, den tuffa träningen är bra. Den får dig att utvecklas både fysiskt och mentalt, den får dig att känna dig levande.

Vännerna säger att du borde varva ner, lära dig slappna av. Men bara tanken på ett lugnt och yinyoga pass, eller ett ännu lugnare medititationspass får det att krypa i hela kroppen på dig. Nej, det där med att vara stilla – det passar minsann inte dig. Men lyssna nu – det här vet du ju egentligen. Du behöver varva ner för att kunna återhämta dig. Och ditt sätt att träna och leva kan faktiskt påverka både dina relationer och ditt yrkesliv. 

–  Om du bara eldar på så bränner du ut dig. Du kan bli okänslig för signaler från kroppen och dra på dig skador. Det finns också en risk att du blir lite lomhörd för din omgivning, att träningen tar över så att du inte är lika öppen för familj och vänner, säger holistiska tränaren och inspiratören Cecilia Gustafsson på Holistic Training.  

Cecilia Gustafsson har en bakgrund inom gruppträning, dans och yoga. Hon ligger bakom framgångar som Soma Move och retreatsen Holistic Boost och Holistic Camps. Du kan följa hennes instagram @holistictraining och få härlig inspiration.

Bästa förhållandet mellan tuff och lugn träning? 

– Det är svårt att säga ett procenttal. Du måste känna dig fram. Det viktiga är att du börjar tänka i de här banorna. Sedan kan det krävas disciplin. Är du är en extrovert och högpresterande person så kan det vara svårt att backa och våga vara i det ickepresterande, säger Cecilia. 

Knyt på dig skorna och jogga dig lugn 

Har du svårt att koppla av och vara stilla så kan du faktiskt få återhämtning även när du springer. Det är genialt – en aktivitet som leder till avslappning. Men tempot är såklart viktigt – du måste ta det lugnt. Riktigt lugnt. Glöm allt vad prestation heter.

Mindfullnessjoggen 

• Här använder du alla dina 5 sinnen. Och tänk på att det verkligen handlar om att jogga riktigt lugnt. 

• Börja med synen. Se glittret i vattnet och solen som bryter igenom trädgrenarna. Och där – en katt som lojt spatserar över vägen. 
• Skifta till hörseln. Hör dina andetag, gruset som knastrar lite varje gång du sätter i en fot, fåglarnas sång och kanske vinden som susar.

• Byt sedan till doft- och smaksinnet som hänger samman. Ha munnen lite lätt öppen, hur doftar skogen, jorden, barren. Hur doftar fuktig asfalt en tidig vårmorgon.

 • Gå över till känseln. Observera hur det känns det när fötterna landar? Skanna kroppen nerifrån och upp och bli medveten om det du känner. Fotsulorna, vristerna, vaderna, knäna –  upp till axlarna, käkarna, ögonbrynen. Känns det mjukt och skönt, eller har du kanske ont någonstans. 

• Klart – nu kan du jogga hem. 

Mysjoggen

Släpp allt vad prestation heter. Du får absolut inte ha löparklocka på dig. Spring i en lugn och trevlig miljö och tillåt dig att bara njuta och ta det lugnt. Andas lugnt. En snabb andning signalerar fara till kroppen.  Tips till dig som bor i stan – den här typen av rundor görs med fördel riktigt tidigt innan trafiken har kommit igång. Tycker du att det är svårt att springa riktigt långsamt – lyssna på lugn musik. 

 

Text: Kristina A Lager

Mer om Mental träning