90 minuter mästerlig löpträning

Hur tränar man för att orka springa i 24 timmar? Maria Jansson vet, Europamästarinna i 24h-löpning 2015 och 2016, VM-bronsmedaljör 2015. I höstas satte hon svenskt, nordiskt och europeiskt rekordnär hon sprang 250647 meter på 24 timmar. Häng med på träningspasset som Maria kallar blockstege och som rekordhållaren själv rankar som ett av sina bästa pass 2016.

Maria Jansson berättar om bästa passet, en uppgift som kanske var lite klurig:
Ett av de bästa var i alla fall ett tempopass i slutet av september inför EM i 24 timmarslöpning.
Det var ett tempopass i form av blockstege med 3 km i distansfart och sen 3 km i stegrande tempo där sista kilometern går i tröskelfart. Sen rullar man på så i visst antal minuter.
Just den här dagen var det 90 minuter vi skulle fylla med de beskrivna 3 km avsnitten, och vi höll precis över 5 minuters fart på distansavsnitten. Passet utgick från GIH i Stockholm och jag hade Lisa Ring som hare. Hon brukar vara snäll och dra upp farten åt mig.

Vi sprang ner till Djurgårdsbrunnskanalen där vi snurrade runt några varv. De snabbaste kilometerna gick snabbare än vanligt, sällskapet gjorde ju sitt, och jag kände mig sjukt stark. I den progressivt snabbare 3 km löpningen gick vi från 4.50 inledning ner till runt 4.10-4.20 på den avslutande kilometern i varje tempodel.
Vi samlade ihop nästan 19 km på våra 90 minuter, och rent känslomässigt var det definitivt ett av de bästa passen under 2016.

Maria på väg mot Europamästerskapet och rekordet i franska Albi.