Anders Kleist minns en svettig backe

Vilket var ditt bästa träningspass 2016?
Elitlöparen Anders Kleist är först ut att berätta om träningspasset som kanske var det avgörande för att han några veckor senare skulle vinna AXA Fjällmarathon 2016.
Det är ett riktigt svettigt pass som Anders Kleist delar med sig av:

Mitt bästa pass under 2016 var inför AXA fjällmaraton.
En av de varmaste dagarna i juli åkte jag en morgon till Yxbacken utanför Norrköping.
Termometern visade på kring 22 grader kl 09.00 och steg snabbt, backen låg till stor del i solljus.
Hade med mig en flaska med sportdryck. Började tugga på uppför ”familjebacken” som är ungefär 100hm och 600m lång.
Planen var att dricka var femte backe och totalt klara av 20 uppförsbackar. Tuggade på i hyfsad fart uppför och rullade bra utför.
Temperaturen blev högre och högre.
Började efter en stund inse att jag skulle göra det under 3 timmar. Så 2,52h senare med över 24km och 2000 höjdmeter var jag klar där all gick snabbare och snabbare och de tre sista backarna tom gick i bra fart.
Känslan var att jag var grymt stark hela tiden och när jag kom hem hade jag gått ner ungefär 5 kg under passet.

Då visste jag inför AXA att jag kunde klättra, att jag tålde utförslöpningen, att jag kunde hantera att springa tom på vätska (som jag sedan fick göra under loppet), att jag orkade tiden ut och allmänna känslan var att ingen kunde slå mig. Skulle säga att detta pass stärkte mitt ego så pass att det var den direkta vägen till att jag senare kunde vinna AXA fjällmaraton trots kraftiga magproblem.

 

En utpumpad Anders Kleist föll ihop efter målgången i AXA Fjällmarathon, men han var först, kanske tack vare det tuffa träningspasset i Yxbacken. Senare under 2016 noterade Kleist också 2.23.03 i Valencia Marathon, den fjärde bästa svenska tiden 2016.