Sju tips att ta med sig till TjurRuset

I helgen avgörs årets tuffaste, blötaste och skitigaste löpartävling i Stockholm. Ett tio-kilometers lopp som inte liknar något annat. Är du beredd på vad som väntar? Har du preparerat dig och har rätt utrustning? Här är sju tips i sista-minuten för TjurRuset.

Lämna hörlurar och mobil
Funderar du på att springa och lyssna på musik? Om du är rädd om mobil och hörlurar så lämnar du dem hemma. Det kommer bli lerigt och blött. Risken finns att varken smartphone eller lurar kommer att överleva loppet.

Kolla garantin på din GPS

Alla som slaviskt loggar alla löppass med sin Garmin, TomTom och allt vad de heter bör kolla om devicen verkligen är vattentät. Ta reda på skillnaden på Water resistant och Water proof, men gör det inte i TjurRuset.

Långa ärmar och långa ben

Skönt löparväder lockar till linne och löparshorts. Men ska man hasa, ta sig genom snår, trampa igenom kärr och ta sig genom obanad terräng undviker man i alla fall några skrubb och rivsår med långa ärmar och ben.

Vitt blir grått och aldrig vitt igen

Vi vet inte vad det är i TjurRuset-leran. Det vi vet att under alla åren, oavsett om banan gått på Djurgården (det är tredje gången loppet ordnas här 2015), Södertälje eller Åkersberga så har effekten av leran varit densamma. Vita strumpor suger upp alla jordens färgämnen med sådan effektivitet att inte ens upprepade tvättningar någonsin kan ge dem tillbaka vitheten.

Ta med flera plastpåsar och ombyte

Efter loppet kommer du kanske att vara en snygg lerfigur. Det kommer att finnas möjligheter att skölja av sig det värsta, men sedan gäller det att få ombyte. Ner med skor, kläder, strumpor i olika plastpåsar! Fram med fortfarande oömma kläder torra strumpor!

Var beredd på en långsam mil

Nej, du kan inte jämföra tiderna på TjurRuset-milen med Tjejmilen, Midnattsloppet eller andra tio-kilometerslopp. Som jämförelse kan vi ta de bästa löparna som i normala fall brukar kunna göra varje kilometer på 3.30. i TjurRuset kan de vara nere på 5.00 minuter per kilometer…

Prata och hjälp varandra!

Det är fullt tillåtet i TjurRuset att hjälpa varandra. Dra någon upp ur ett slukhål! Guida genom kärret! Varna för stocken och den ilskna bävern som biter folk i hälsenorna.