Vad kan bli fel?

Som i så många andra fall är den största risken att börja i för hög fart. Man ska med bred marginal klara att behålla samma tempo hela vägen. Kom ihåg att tanken är att farten ska räcka till en timmes löpning.

Det finns löpare som ursäktar en dålig tävlingsinsats med ”det var bara ett snabbdistanspass” för att inte tala om den som bryter ett längre lopp och sammanfattar det med ”det blev en bra snabbdistans”.
Den som gör det har förmodligen sprungit helt fel på sina snabbdistanser. Att exempelvis inleda en halvmara i femkilometersfart för att tappa till milfart efter tre kilometer, sjunka till den ursprungligt tänkta halvmarefarten efter sex kilometer, hasa ner i maratonfart efter nio kilometer och bryta efter tolv har inte genomfört en snabbdistans.

Dra inte negativa slutsatser ifall snabbdistansen gått långsammare eller segare än vad du hade hoppats på. Det kan vara svårt att tända till på träning och det blir alltid en helt annan sak när adrenalinet flyter till och man sätter på sig en nummerlapp.

Mer om Snabbdistans