Sommartipset - löpning med fika

Löpning kan vara ett sätt att göra utflykter - och på utflykter kan man gärna ta en fikapaus.

Det är absolut tillåtet att fika på löpturen. För löpning behöver inte alltid vara träning. Det kan vara ett sätt att göra en utflykt på. Se nya ställen, upptäcka nya vägar och stigar. Vår bloggare Kristina Paltén är expert i ämnet.

Den lilla pausen är inte bara trevlig, den ger också vila, återhämtning och energipåfyllnad.

Kristina Paltén har gjort några riktigt långa äventyr. Ultralånga, månadslånga turer som bland annat ttagit henne tvärs genom Iran och från istanbul till Stockholm. Hennes löpning inspirerar många att testa sina gränser. Det händer ibland att någon vill följa med henne för att springa längre än han eller hon någonsin gjort.
Men hur ska man kunna och våga springa längre än vad man någonsin gjort?

–  När jag föreslår ett fikastopp eller att vi tar en varmkorv och en pucko på närmsta mack brukar den krampaktiga hållningen och rädslan inför distansen bytas ut mot en frågande lättnad, skriver Kristina i sin blogg. Den lilla pausen är inte bara trevlig, den ger också vila, återhämtning och energipåfyllnad. 

– Löpturen slutar med ett solskensleende när personen upptäcker att den sprungit mycket längre än den någonsin trott och att det dessutom gick lätt. Det är härligt att se en persons självförtroende växa på det sättet.  Det slår aldrig fel – fika borgar för pers!

– Om två veckor är det dags för nionde upplagan av sommarens längsta fikapass;Hornstull – Järna. För några år sedan träffade jag Katarina, som hade sprungit 16 kilometer som längst och Annelie, som hade sprungit 9 kilometer. Båda firade 55 löpta kilometer vid slutstationen i Järna.  Jag vet inte hur många pers i distans som satts på det träningspasset.

 

 

Jösses, vad vi fikade! minns Kristina Paltén om äventyret när hon och löparkompisen Carina Burén sprang från Turkiet till Stockholm.

Läs Kristina Palténs blogg där hon även tipsar om några utflyktsrundor i Stockholmstrakten.