Enkel styrketräning efter löpningen

Enkel styrketräning under 10-15 minuter efter löpningen. Gör det till en vana. På sommaren är det skönt att göra styrkeövningarna ute i naturen.

Armar: Gör vanliga armhävningar om du kan det. Annars kan du göra armhävningar knästående eller stående med händerna mot en vägg eller ett träd; raka armar i brösthöjd, håll kroppen rak och sänk bröstkorgen genom att böja armarna, håll armbågarna nära kroppen. Gör 10 upprepningar i tre omgångar.

Rygg/ända: Ligg raklång på mage med kinden mot underlaget, lyft ett ben i taget en bit upp och stanna i några sekunder. Växla ben. Gör tio upprepningar per ben i 2 omgångar.

Skuldror: Stå lätt framåtlutad och crawla med armarna. Ta ut rörelserna. Växla med att crawla bakåt.

Mage: Träna de raka bukmusklerna med sit-ups. Ligg med lätt böjda ben och armarna bakom nacken eller på bröstkorgen. Det räcker med att lyfta bålen en liten bit. Träna de sneda magmusklerna genom att rikta höger armbåge mot vänster knä och tvärtom. Du kan även lägga underbenen på en stol så att underben/lår bildar 90 grader. Gör inga ryckiga rörelser.

Lårens framsida: Stå på knä och fäll kroppen försiktigt bakåt. Stanna några sekunder. Gå långsamt tillbaka upp. Var rädd om knäna och avbryt om du känner smärta. Upprepa ca 10 gånger.

Ben: Gå upp och ned på en stol eller en sten. Börja t ex med att sätta höger fot på stolen och ställ dig sedan upp på ett ben på stolen och sträck ut och pendla upp vänster ben. Växla ben och börja med vänster. Gör ca 10 upprepningar.

Vader: Försök att göra 50 tåhävningar med båda benen samtidigt. Pröva att göra 10-20 tåhävningar på ett ben i taget. Låt ditt mål bli att klara av 30-50 tåhävningar på ett ben.

Mer om Sommarträning