Rätt löparkläder för sommaren

På sommaren behövs det oftast inte mycket kläder när man tränar, oftast räcker det med shorts och en kortärmad tröja. Bomull är ett skönt naturmaterial, men det är väldigt bra på att suga åt sig fukt och blir därför blött och tungt. Välj kortbyxor och tröja med ett polystermaterial som släpper igenom fukten så att du inte blir dyngblöt.

Cool-max och Tactel är exempel på sådana polyestermaterial som är svala, luftiga, har bomullskänsla och torkar snabbt. Finns i t ex shorts, sockar, tajts, BH m m. Väljer du att springa i linne så tänk på att smörja in axlarna med solkräm och när du köper linne se till så att det finns gott om utrymme vid armhålorna så att du inte får skavsår. Ett annat alternativ i sommarsolen är de populära, korta och svala topparna med inbyggd BH.

Väst är ett träningsplagg som blir allt populärare och som verkligen är bra att ha som vindskydd. Bra även vid cykling när vinden viner ännu mer. Många träningskläder finns i speciella dammodeller anpassade till kvinnors former.

När det är varmt ute är det lättare att få skavsår, se därför till att kläder och strumpor alltid är rena, då är de mjukare. Talka eller smörja in fötterna i vaselin. Om du är på väg att få skavsår så sätt på Compeed, ett speciellt plåster som är som en andra hud och finns att köpa på apotek och i sportaffärer.

En del besväras av att svetten rinner ned i ögonen, då är pannband eller keps bra. Det finns pannband och kepsar som kallas Chaskee som är tillverkade av ett speciellt material med inbyggd patenterad svamp som suger upp svetten. Man kan också doppa dem i vatten innan löpturen för att de skall ge svalka.

Mer om Sommarträning