Tipsen för dig som vill komma i form i sommar

Att löpträna på sommaren och semestern är den bästa av tider! Häng med entusiastiska Lena Brorsson Alminger som bjuder på sitt rika förråd av tips och tricks runt sommarträningen.
Extra intressant läsning för alla som siktar in sig på Tjejmilen i augusti.

När kroppen och sinnet är befriat från arbetstankar och stress absorberar den girigt träningen och träningseffekten blir stor. Att ha semester och vila ut är inte enbart att lägga kroppen i en solstol i syrénlunden eller på sandstranden och bara slappa och förstenas. En drömsemester för kroppen är att ligga bland syrénerna efter att blodet brusat och syresatt och livgivit muskler och hud. Efter att sinnena stärkts av löpturens renande andetag och gjort oss vakna för glädje, nyanser och dofter. Då får semestern och vilan oanade nyanser. Det är kontrasterna som får oss att känna och leva...Ta inte semester från träningen, njut av kontrasterna vila och ansträngning.

Dagsljuset är vår efterlängtade vän och det gör att du alltid kan träna när det är ljust, från tidig, tidig gryning till förnatten. Vi är olika, vi har olika känsla och livskraft på dygnets olika timmar. En del känner mest kraft på morgonen, andra på mitt på dagen och några är kvällsmänniskor. Träna när du mår bäst.

På morgonen, före frukost, är ett tillfälle som kan ge energi för hela dagen. Spring, stretcha och avsluta med att simma en sväng om du har möjlighet.
Frukosten blir nästan helig och resten av dagen färgas av energin och sundheten. Tycker du att mornarna skall vara stillsamma och sömniga tillställningar så är ju kvällen lång, ljus och vacker. Men att träna för nära inpå sänggåeendet kan göra dig pigg och uppåt och det kan bli svårt att somna.

Om sommaren är varm kan hettan göra dig trött, speciellt om du solar mycket. Träna helst inte direkt efter att du solat utan försök att vara i skuggan någon timma före ansträngningen. Spring gärna i skogspartier där det är mer skugga och svalare.

Tänk på att solen bränner extra mycket på huden när du springer i solsken! Rörelsen, blodgenomströmningen ger effektivt solbränna. Ta på en solskyddskräm med ganska hög solskyddsfaktor och skydda gärna huvudet med en våt keps eller duk. Även om du inte springer så långt, och speciellt om du springer långt- över en timme - så ta med vätska. En liten plastflaska i en midjeväska eller i handen går bra. Apoteket har små smala plastflaskor. I sportaffärerna finns det speciella vätskebälten med småflaskor som är bra även vid cykling och vandring. Glöm inte att när du är törstig har du redan vätskebrist och då har det gått för långt. Drick innan du blir törstig.

Har du ingen löpkompis och tycker du inte om att springa ensam så be någon följa med dig på cykel. Är du utomlands eller i en främmande stad så finns det inget bättre sätt att upptäcka omgivningarna än att ta med sig en karta, lite pengar och kanske en torr tröja i en midjeväska och möta äventyret joggande!

Mer om Sommarträning