11–14 år – dags att lära sig träna

Vid 11–14 års ålder är det dags att lära sig vad träning är. Grunderna som alla bör känna till är uppvärmning, stretching och nedjoggning. Men löpträningen handlar mest om att springa lagom långt.

Det är bra att hålla på med flera olika idrotter i unga år och för barn/ungdomar som går i mellanstadiet så är någon form av fysisk aktivitet upp till 3–4 gånger i veckan bra. Hur ofta är upp till barnet. I den här åldern kan man i högre grad övergå till träning i mer organiserad form där ett eller flera av tillfällena kan var fokuserade på löpning.

Hur långt är det då lämpligt för ett barn att springa i denna ålder? Är det lämpligt att en 12-åring springer en mil?
Svaret är i de flesta fall nej. Men man kan med fördel jogga/springa 3–5 kilometer med sin tonåring på elljusspåret och när man gjort det några gånger, och om barnet själv vill, så kan man springa en mil. Men det är inget att rekommendera.
Allsidighet är viktigt i denna ålder och det är bra att prova både individuella idrotter och lagidrotter såväl som mer konditionsinriktade sporter.
Löpträning i åldern 10–14 år bedrivs med fördel i grupp eftersom man då genom olika stafetter och lagtävlingar kan genomföra en större variation på träningen där många kan vara med.

Uppvärmning före och stretching efter
Även om man bara ska springa några kilometer så är det viktigt att värma upp före och stretcha efteråt. Detta bör bli en rutin som barnet lär sig och som gäller alla idrotter. Genom att jogga de första minuterna så blir man varm och därefter kan man öka farten.
Efter avslutat pass är det viktigt att stretcha – vadorna och lårens fram- och baksidor. Detta eftersom musklerna drar ihop sig under träning. Stretching förebygger också skador.

Att springa lite fortare
Om man har en grupp på några ungdomar, kanske fyra stycken, som vill springa lite fortare så kan man genomföra en form av intervallträning som en stafett. Låt två av ungdomarna bestämma var ni ska springa och hålla koll på tiden så att uppvärmningsjoggen blir 5–10 minuter i lugnt tempo så att alla kan hänga med och även prata med varandra under tiden. Efter det får alla stretcha, låt dem turas om att välja var sin övning med lite hjälp av ledaren.
Passet går ut på att den sammanlagda löpsträckan för var och en är 2000 m. Ungdomarna delar själva in sig i grupper och grupperna väljer själva antal lopp mellan två och tio. Gruppen försöker sedan springa i ett tempo så att alla hänger med. Vilotiden mellan respektive intervall beror på farten i loppen, men som utgångspunkt lugn gång minst 100 m.
Om man är fyra stycken så kan alla i gruppen springa 4x400 m och 2x200 m. Kolla att alla orkar springa med i det tempo som gruppen har.
Om man är flera så kan man dela in sig i flera grupper. Genom att träna i grupper utan tidtagning så kan alla vara med utifrån sin förmåga.

Tävlingar på och utanför idrottsplats
Det finns en rad olika tävlingar för ungdomar. Både mer lättsamma lopp i terräng och på asfalt på 2–4 km och bantävlingar som vänder sig till dem som är med i en klubb. För 12–13-åringar är det 600 och 1500 meter som är distanserna på bana och i terräng springer de 2 km. 14-åringar springer 800, 2000 meter samt 1500 meter hinder på bana och ca 4 km i terräng.
För 12–14-åringar finns distriktsmästerskap på bana både inomhus och utomhus samt i terräng. För 14-åringar finns även regionsmästerskap på bana ute och inne.

Mer om Löpträning för barn