Övningar som ger extra styrka

Eftersom en terrängbana hela tiden varierar så får fler muskelgrupper jobba än vid till exempel landsvägslöpning. Därför är det bra att köra extra styrketräning. Träna hemma med kroppen som belastning eller gå på gym! Här är exempel på några övningar:

Tåhävningar är en enkel och stärkande övning som exempevis kan göras med repetitioner om 3x15 tåhävningar. Valfri längd på vilan mellan varje serie.
En mer avancerad variant är att ta ett ben i taget. Denna form är bra eftersom den efterliknar löpmomentet bättre. Man kan stå på en tröskel eller annan upphöjning och antingen bara ha kroppen som vikt eller använda en skivstång eller hantel på 2–10 kg.

Step-up är bra för vrister och vader. Med en skivstång på 15–20 kg går man upp på en plint och sedan ner, omväxlande med vartannat ben. Övningen upprepas 15–20 gånger, tio för varje ben, i 1–3 serier.

Explosiv step-up är en snabbare form av samma övning men utan extra vikt. Man skjuter ifrån uppåt med ena benet och när man är i luften ovanför plinten så växlar man ben så att man nästa gång skjuter ifrån med det andra. Detta kan göras under till exempel en minut i 1–3 serier med valfri vila mellan varje.
Step-up är en övning som efterliknar löpsteget och där man också tränar koordinationen.

Skipping innebär att man joggar med höga knälyft vilket är en bra form av styrketräning för mage, rygg och höft som görs utan vikter. Detta görs lämpligen utomhus och kan ske i anslutning till ett distanspass.