Fler bra pass på löpband

Vi bad löptränaren Lorenzo Nesi att ge tips på bra pass på löpband. Han kom tillbaka med tre övningsvarianter med versioner för både marathon- och millöpare.
Det är backlöpning, tävlingsfart och förhöjd tävlingsfart.

Kolla alltid in löpbandets funktioner innan du börja springa på dem. Se efter hur du höjer och sänker farten och lutningen samt hur man nödstoppar bandet. Passa även på att kolla maxfart respektive lutning samt om hastigheten anges i km/timmen eller min/km. De flesta banden erbjuder båda möjligheterna, men vissa proamerikanska versioner har bara miles/timme vilket kräver omräkningstabell, miniräknare eller skicklig huvudräkning.


Ständig backe

Ett utmärkt tillfälle att pröva på kontinuerlig stigning i jämn lutning, något som Moder Jord sällan kan bjuda på. Det är den absolut bästa styrketräningen för en löpare eftersom det berör just de rätta muskelgrupperna och löprörelserna vilket en maskin aldrig kan göra till fullo. Det krävs att du är grundtränad innan du ger dig på ständiga backar annars riskerar du att få besvär med knäna eller hälsenorna.

Marathonlöpare:
20-30 min på 5-15 sek/km långsammare än marathonfart, i 3-6 graders lutning. Tre passexempel:
1. 20 min, +3 grader
2. 25 min +4 grader
3. 30 min +4 grader första 20 minuterna, +5 grader under sista tio min.
Inled och avsluta passen med 10-15 minuters löpning i lugn fart.

Millöpare: dela passet i intervallblock och kör i högre fart, 10-15 sekunder/km långsammare än milfart.
Tre passexempel:
1. 6x2 min, +5 grader. Gå/jogga två minuter i pauserna.
2. 5x3 min, varannan gång +3 grader, varannan gång +4 grader. Gå/jogga två minuter i pauserna.
3. Branta trappan: 4x2 minuter, börja på +3, klättra upp till +6 grader. Gå/jogga 90 sekunder i pauserna. Upprepa hela serien efter fyra minuters vila!
Inled och avsluta passen med 10-15 minuters löpning i lugn fart.

Nybörjare:

Värm upp i tio-femton minuter med gång som övergår i lätt löpning. Pröva sen att alternera mellan löpning utan lutning och med lutning på 1-2-3 grader i totalt 15-20 minuter, alltjämt i låg fart.

Identifiera tävlingsfarten

Ett rätt kalibrerat löpband ger ett ypperligt tillfälle att lära sig känna igen tävlingsfarten.

Marathonlöpare:
Minst en halvtimme i sträck i tänkt tävlingsfart. Ställ in bandet på + en grad.
För att bryta upp monotonin kan man lägga in små förändringar som knappa fartökningar och -sänkningar eller korta uppförslut för att ytterligare simulera tävlingsförhållandena utomhus.
Tre passexempel:
1. 25 minuter i marathonfart direkt följda av 5 minuter, 8-12 sek/kilometer snabbare.
2. 35 minuter i marathonfart med fartlekspassager.
3. 35 minuter i marathonfart direkt följda av 7 minuter, 8-12 sek/kilometer snabbare.

Millöpare: Lär dig känna igen den tänkta milfarten genom upprepade intervallstötar i just det tempot. Ställ in bandet på + en grad.
Tre passexempel:
1. 8x3 min. Gå/jogga 90 sekunder i pauserna. 2. 5x5 min. Gå/jogga två minuter i pauserna. 3. 3x8-10 min. Gå/jogga två minuter i pauserna. I förlängningen kan man krydda passen med minutlånga ökningar av lutningen till +2-3 grader för att efterlikna verkliga tävlingsförhållanden. Det är ju sällan som ett långlopp helt saknar backar!

Förhöjd tävlingsfart

Löpband som klarar högre farter ger även chansen till att pröva kortare intervaller. En välsignelse hala dagar för dem som inte har tillgång till inomhusbanor.

Maratonlöpare: Fart strax över marathontempot kan med fördelas progressivt det vill säga att man ökar farten stegvis. Det kan antingen ske som snabbdistans i omkring en halvtimme eller som intervallsjok på 15-25 minuter. Det hjälper oerhört att ha prövat detta när man kommer till sluttampen på maran.
Tre passexempel:
1. 4+3+2km. 5-8 procent snabbare än marathonfart Gå/jogga tre minuter i pauserna. (T ex: Den som siktar på att springa maran på tre timmar vilket motsvarar 4:15/km eller drygt 14 km/timmen springer på 15 km/timmen respektive 15.2 och 15.4. Det motsvarar 4:00/km respektive 3:57 och 3:54).
2. 28 minuter. 2-8 procent snabbare än marathonfart. Höj farten var sjunde minut. (I exemplet med tretimmarslöparen, så börja på 14.4 kilometer i timmen och höj sedan till 14.7, 15.0 och 15.3 som motsvarar 4:09/km följt av 4:05, 4:00 och 3:55).
3. 3x4km. 3-7 procent snabbare än marathonfart. Gå/jogga tre minuter i pauserna. (Tretimmarslöparen kan testa 14.5 kilometer i timmen respektive 14.8 och 15.2 som motsvarar 4:07/km följt av 4:03 och 3:57).

Millöpare:
Förbättra syreupptagningsförmågan genom att springa i en fart som motsvarar tävlingstempot på 3-5km. Om du inte prövat de distanserna kan du räkna med 10-15 sekunder högre hastighet/km (eller cirka 8-10 procent om du springer milen på 50 minuter eller långsammare). Ställ in bandet på + en grad.
Tre passexempel:
1. 6-8x2 min. Gå/jogga två och en halv minuter i pauserna.
2. 5-6x3 min. Gå/jogga tre minuter i pauserna.
3. 4-5x4 min. Gå/jogga tre minuter i pauserna.

Mer om Träning på löpband