Så upptäcker du gubbvaden

Du är ute och springer. Helt plötsligt, Pang! Du känner igen känslan. Du har haft kramp förut, men inte av den här sorten. Du hoppar eller släpar dig hem på ett ben.
Vad har hänt? Kanske har du drabbats av det som brukar kallas för gubbvad - en muskelbristning i vaden som ofta drabbar män över 40.

Friidrottstränaren Peter Holgersson hjälper oss att reda ut begreppen om vad gubbvad är och hur man kan undvika skadan.

Vad är då en så kallad gubbvad? Är det kramp det handlar om?
– I värsta fall handlar det om en bristning med tillhörande blödning, förhoppningsvis en mindre sådan så att ärrbildningen blir minimal.
För många män är gubbvaden det första tecknet på att kroppen inte längre tål samma belastning som förr.
– Åldrandet börjar tidigare än många anar och kanske är det typiskt killar att aldrig vilja erkänna att kroppen inte är lika spänstig som under ungdomen, säger Peter Hogersson.

Finns det någon motsvarighet hos kvinnor. Typ gummvad?
– Problemen förekommer även hos damer men man hör inte lika ofta att kvinnor drabbas så kanske är det vanligare hos män.

Kan man göra något mer. Äta vitaminer?

– En handfull killar i min omgivning har märkt positiv effekt av att äta diverse B-vitaminer – detta för att ex. B12 är allt svårare för män i gentlemannaålder att ta upp. B-vitaminer är coenzym vilka påverkar massor av reaktioner i vår kropp och mest känd är kanske B12:s påverkan av bildandet av röda blodkroppar.

Det bästa är att hålla en jämn och likvärdig träningsdos?

– Det stämmer, så att man håller förfallet bort – en ständig retning av vaderna på en lagom nivå, både när det gäller spänst och uthållighet.

Finns det inte ett moment 22 i det hela. Ju äldre du blir så måste du träna mer för att kunna springa lika snabbt på tävling?

– Jo men smartare är kanske att mäta sig med jämngamla löpare istället för de bästa och ens egna gamla rekord.