Ut och spring i leran!

– Man kanske inte ska ha sina nyaste skor, det kan bli ganska grisigt då.
Men ändå! Välkommen ut i mossen och sankmarken! Helt klart annorlunda löpträning och perfekt för alla som vill känna på vad TjurRuset kan handla om.
Löptränaren Patrik Tjärdal och äventyrslöparen Kristina Paltén må ha olika motiv och utföranden men är båda förespråkare när det gäller löpning i mosse.

I videon ovan visar Patrik Tjärdal hur ett mer ordnat träningspass i en mosse kan gå till. Två minuters löpning och 45 sekunders vila. 
– Det är väldigt svårt att springa lågintensivt i en mosse, två minuter är ungefär så länge man orkar ligga på, säger Patrik Tjärdal i ett inslag ursprungiligen filmat för webb-tv-produktioen Spring!
Vi får se några av eleverna från löpargymnasiet i Sollentuna i ett ganska tufft träningspass i mossen. 

– Det ojämna under laget gör att man får lite effekt på stabiliserande muskulatur i fotleden som kan hjälpa till att jobba upp styrkan. 
För de som inför TjurRuset vill testa hur det känns att springa igenom en sankmark är passet också ett sätt att få uppleva känslan när foten försvinner ner i mossen och att med leriga skor försöka ta sig fram.

När det gäller utrustningen finns det några tips:

  • Se till att ha ett par skor som sitter bra på fötterna.
  • Du kanske inte ska ha dina nyaste skor. 
  • Ha långa, heltäckande ben. 
  • En neoprensocka håller fötterna varma.
Förmodligen går musten ur dig, du kommer trilla och snava och garanterat blir du blöt. Ett lagom blötpass stärker skrattmusklerna.
Kristina Paltén
Kristina Paltén i en mosselöpning i Åre som blev väldigt blöt - och skrattrolig!

Marathon.se:s bloggare Kristina Paltén tycker att träsklöpning är ett sätt att motivera sig när det blir för mycket rutin i att köra samma runda igen och igen och igen.
– Mitt råd är alltid – gör något galet! tycker Kristina. 
– Leta upp en mosse till exempel. Den ska vara lagom svampig och blöt så att det riktigt suger i benen, men inte så att du går ner dig i något hål. 
– Spring lite innan du kommer dit, spring sen ut i mossen och kör 10, 15, 20 eller valfritt antal minuter.
– Det behövs inte så många för min del för att bli slut. Eller bestäm dig för att köra intervaller. Förmodligen går musten ur dig, du kommer trilla och snava och garanterat blir du blöt. Ett lagom blötpass stärker skrattmusklerna.