Låt inte vintern hindra dig!

Kan man springa på vintern, när det är snö och kyla?
För en van löpare är svaret givet, ingen snö hindrar löpning. Nysnö, välplogade vägar funkar utmärkt att träna distans på, och vinsten med snö gör att löprundan blir ljusare.

Det svåra med snön är mellanfaserna när det smälter och fryser om vartannat. Då ökar tyvärr skaderisken avsevärt. Varje litet släpp i steget ger en extra påfrestning för hälsenan, och övriga muskler får vara på helspänn under stora delar av löprundan och det är lätt att få ”konstiga” överbelastningsskador.

Hur ska man då tackla vintern. Först gäller det att notera i sin träningsdagbok och räkna in i träningshelheten att en ”snö-km” motsvarar en klart större belastning i vissa avseenden än en ”barmarks km”. För att minska riskerna med vinterlöpningen kan man med fördel investera i broddar som man trär på sina vanliga skor eller köpa ett par extra löparskor som är ”vinterdubbade”. Sen kan man även tänka på att vissa vanliga löparskor har bättre ”yttergummi” för vintern än andra. Så för en bra vinterlöpning kan en liten investering i löparbutiken göra löpningen roligare och minska risken för skador.

När det gäller kyla påverkar givetvis även detta löpningen. Riktigt kallt väder omöjliggör snabbare löpning, och de riktigt långa långpassen blir svåra att genomföra eftersom kroppen inte klarar hålla uppe värmen. Det är dock väldigt individuellt hur kylan påverkar, en del löpare får problem med luftrör redan vid några minusgrader medans andra klarar springa relativt obehindrat ner till säkert 20 minusgrader. Man får som löpare prova sig fram vart just ens egen gräns går via kortare löprundor.

Precis som när det gäller snön, kan kylan också vara en bra anledning att investera i vinterinriktade löparkläder om man inte redan har det.
Om vintern består och man vet att det är svårt att komma ut på löpträning, men ändå vill hålla igång löpmusklerna kan man med fördel förlägga sin träning på motordriva löpband eller helt enkelt söka upp någon inomhushall anpassad för friidrott. Ett eller två ”underhållande” löppass i veckan under hela vintern är bra att ha med i bagaget när våren kommer, då det kommer gå mycket lättare och med mindre skaderisker att komma igång med löpningen.

Det man också kan tänka på när vintern kommer, är att det faktiskt oftast går att hitta någon kortare sträcka där underlaget faktiskt är bra ute. Så om bara kylan inte är för tuff, kan man faktiskt lägga in lite kortintervaller, fram och tillbaks, på den sträckan man har hittat som är löpbar. Kortintervaller, som ett exempel 30 sekunders intervaller, med riktigt kort vila är utmärkt vinter och grundträning. Håller man vilan till 10-25 sek kommer man har en bra puls hela passet igenom.

Så låt inte vintern hindra dig från att behålla kontakten med löpningen!!

Mer om Vinterträning