Frågor och svar om yoga

Många har undringar kring yoga. Vi har kanske några av svaren.

Vad är yoga?
Det är troligtvis världens första livsfilosofi där den stora tanken är att förena individen med omvärlden. Yoga innebär att hitta balans mellan kroppen, själen och sinnet för att utveckla sin andlighet.
Det handlar inte om att slå knut på sig själv, eller bli totalt verklighetsfrämmande som många tycks tro. Snarare är det en form av träning som kan få dig att känna dig mer fokuserad, lugnare och som får dig att stå lite stabilare mitt i din egen verklighet.

Kan vem som helst utöva yoga?

Yoga passar nästan alla och det är en form av träning som av goda orsaker varit med oss i mer än tusen år. Människor i olika åldrar kan utöva yoga, det finns även yogaklasser för mödrar och deras bebisar. Yoga utövas utan konkurrens och är ingen tävling.

Hur kan jag som löpare ha nytta av yoga?

Yogan är ett effektivt sätt att stärka och stretcha kroppen, vilket skapar en fysisk balans och mental medvetenhet som i sin tur kan verka i skadeförebyggande syfte. När man fått insikt i hur ens kropp fungerar och därmed skapat en bättre kroppskontroll över lag, är chanserna stora att man även kan förbättra sina prestationer i löpspåret.

Vilka olika typer av yoga finns det att välja mellan?
Det finns ett otroligt stort utbud idag på olika yogaformer och klasser. Nedan har jag valt ut de fyra som jag tror är vanligast. Går man till ett vanligt gym, typ Sats eller World Class, brukar inriktningen vara på Hatha eller Asthanga yoga.

Hathayoga
är troligtvis den formen av yoga som är mest välkänd i världen idag. Ha betyder sol och tha måne och hatha yoga är en form som leder till att förena motsatser, eller för de som vill kropp och själ. Det är en fysisk form av yoga där man tror på shatkarma, att renande av den fysiska kroppen leder till rening av dina sinnen.
Om din klass säger sig utöva Hatha yoga så kan du förvänta dig en halvlugn klass där man går igenom olika asanas (positioner). Både Iyengar och Asthanga yoga är en typ av Hatha yoga.

Iyengaryoga
är en metodisk yogastil som fokuserar sig på kroppens linjering och korrekt utförande av varje rörelse. I denna stil använder man sig ofta av hjälpmedel som kuddar, bälten, block och stolar, för att komma exakt rätt i positionerna. Varje position hålls längre än i de flesta andra stilar. Detta är en form som gör det möjligt för alla att träna på ett säkert sätt och få ut mesta möjliga effekt oavsett förutsättningar.

Asthangayoga
är en mer krävande yogastil som av naturliga skäl blivit väldigt populär i västvärlden. Asthanga betyder ungefär ”åtta delar” och yogarörelserna (asanas) som är till för att stärka, rena och skapa smidighet i kroppen, är endast en av dessa delar.
Denna form av yoga består av flödande serier av asanas som går in i varandra. Andningen är precis som i all yoga en väsentlig del av träningen.

Kundaliniyoga
har sina rötter i vedaskrifterna som lär vara skrivna 3000 år f.Kr. I denna form av yoga är det större fokus på den mentala och andliga biten. En klass i kundaliniyoga är lugn och innehåller mantra, andning, rörelser och viss meditation.

Vilken yogaklass skall jag välja?

Som nybörjare kan Hatha eller Iyengaryoga kännas lättast. Naturligtvis beror det också på vilken inriktning man vill ha på sin yoga, mer fysiskt krävande eller mer åt det spirituella hållet. Går man på en vanlig gymklass kan det vara bra att vara uppmärksam på att de ofta erbjuder både nybörjar och fortsättningsklasser. Ge yogan ett par gånger och gå dit med öppet sinne.