Hur ett yogapass kan gå till

Yoga har på senare tid blivit lite av en trend. Var och varannan människa utövar någon form av yoga; antingen hemma på kammaren eller i grupp med en instruktör.

Det finns mängder med instruktionsvideor, skivor och böcker som förklarar hur olika övningar ska genomföras. Och inget ont om att träna på egen hand, men just när det gäller yoga rekommenderar jag verkligen att man först går på ett par klasser. Dels därför att yoga är så mycket mer än bara stretching, och dels för att få lära sig rätt teknik från början.

Normalt sätt är ett yogapass ca 60-90 minuter långt. Ett vanligt nybörjarpass (hathayoga) på något av de större gymmen brukar vara 60 minuter, och det är en sådan klass som beskrivs i den följande texten.

De flesta brukar anlända 5-10 minuter innan klassen börjar för att i lugn och ro kunna rulla ut sin matta (går alltid att låna på gym eller hyra om du befinner dig i en yogastudio), och ge sig själv en liten stund att varva ner och hitta sig själv. Kom ihåg att ta av dig strumporna, yoga utförs alltid barfota!

När passet väl börjar beror det oftast på instruktören huruvida man börjar ståendes (i något som kallas för bergspositionen) eller sittandes i skräddarställning. Oavsett vilken position läraren väljer att börja med ligger fokus på att lugna ner och hitta andningen (så småningom får du lära dig ujayii-andning (speciell yogaandning)). Med instruktörens hjälp ”känner” man igenom kroppen och försöker hitta bandhas (kroppslås (mag och rotlås)) men också en balanserad utgångsposition.

Här efter följer sedan en rad stående asanas (positioner) vilka alltid börjar med upprepade solhälsningar A + B. Den stående serien avslutas med ett par asanas som fokuserar på balans (trädet, halvmånen). Därefter går man över till övningar som görs sittandes och passet avslutas med skulderstående för de som vill. Det absolut sista som görs är en avslappningssekvens på ett par minuter.