– Barnen får feeling när de ser mig träna

Jane Haglund bjuder med barnen när hon tränar. Här tillsammans med dottern Sally.

Det är nog många föräldrar känner igen sig i uttryck som ”sitt inte bara där framför skärmen”, ”gå ut och lek”, ”NEJ, nu stänger jag av TV:n”. Det är trist att tjata på barnen, men hur får vi rörelse att bli något roligt och naturligt?

 – För mig har rörelse och träning betytt olika, under olika delar av livet. Efter jag fick barn, har det blivit viktigt för mig att orka vara en stark mamma som orkar leka och hitta på saker med barnen. Det är självklart också ett sätt för mig att må bra både fysiskt och mentalt. För mig är det viktigt att ha ett bra VARFÖR till min träning, och att jag förmedlar det till barnen, säger Jane Haglund som är mamma till barnen Sally 5,5 år och Willem 4 år.

Jane berättar hur bästa vännen, Terese Alvén inspirerat henne med sin naturliga inställning kring barn och rörelse. Terese som tragiskt gick bort i cancer 2019 skrev boken Rörelserik, 52 utmaningar som får igång hela familjen. Jane hjälpte Terese att färdigställa boken, hon har också tagit alla bilder till den.

– Terese fick barn mycket tidigare och jag tänkte alltid hur naturligt det var för hennes barn att vara med när hon tränade. Det var så fint att se, barnen var alltid välkomna. Jag bestämde mig för att bli likadan med mina barn. De skulle aldrig behöva känna att de störde mig när jag tränade.

– Och så har det blivit, jag har inte gått iväg till gymmet, utan tränat hemma. Mina barn har alltid sett mig träna och jag tror att det har varit jättebra. Jag förstår såklart tjusningen med att gå till gymmet och att få egentid. Men just för att pränta in goda vanor då tror jag man vinner mycket på att inkludera barnen. Och när de frågar varför jag tränar, då berättar jag att det är bra för min kropp och min hjärna, att träningen gör att jag orkar busa. Jag skulle aldrig nämna utseende i samband med träning.

När Jane ska träna hemma förbereder hon även för barnen. Hon tar fram kläder till dem, en träningsmatta, en kettlebell på ett kg, och ”båttampar” istället för det stora och tunga battle rope som hon själv tränar med.

– De behöver så klart inte träna, jag tar fram grejerna om de skulle få feeling. Och det slår väldigt sällan fel. Det är bättre att förbereda för dem, än att jag behöver avbryta passet mitt i. Det händer ibland att barnen, när jag jobbar eller är upptagen med annat, plockar fram träningsmattan, byter om och börjar träna. Jag blir så otroligt glad när det händer.

Det leks mycket hemma i huset på Värmdö. Här är det full fart på Willem, Sally och pappa Robin

Det låter fantastiskt, är dina barn alltid sugna på rörelse?
– Nej, men gud, verkligen inte. De fastnar också framför skärmen och behöver få en spark i baken. Men de är fortfarande i den åldern då de är lite lättare att påverka – jag hoppas att vi nu lägger grunden och skapar bättre förutsättningar. Det handlar egentligen väldigt lite om träning, min man Robin och jag, vi leker mycket med barnen, brottas, har ringar uppsatta i taket i lekrummet och vi har skogen precis utanför huset. Skogen är en perfekt lekplats.

– När vi var i pulkabacken för några dagar sedan, sa barnen att det var jobbigt att gå uppför. Då sa jag ”det är väl bra, det ska vara lite jobbigt, då blir vi starka”. Det funkar inte alltid, men just den dagen kämpade de på. Jag vill inte att de ska bli rädda för att något är lite jobbigt, utan istället förstå att det är något bra.

Hur tänker ni kring organiserad träning för barnen?
– Båda barnen går på gymnastik och Sally spelar fotboll. Men vi har varit försiktiga nu under coronapandemin, bland annat för att Willem har astma. Både jag och Robin tror att lagidrotter är väldigt bra. Där får de prova att vinna tillsammans men också att förlora tillsammans. Jag spelade själv fotboll som ung, och Robin har spelat hockey på elitnivå, så vi har det i oss.

Har ni sprungit något lopp tillsammans med barnen?
– Nej, det har vi faktiskt inte ännu. Men jag tänkte att vi skulle prova något barnlopp under 2022, jag tror att barnen skulle gilla det.

 

Jane tipsar om 3 rörelselekar från Terese Alvéns bok Rörelserik

 

De flesta av oss har säkert vikt och lekt med loppor som barn. Men har du tänkt på att du kan använda loppan till roliga rörelselekar.

Rörelseloppan

Vik en pappersloppa. Kom gemensamt fram till vad som ska stå på flikarna. Några förslag är:

  • Rulla som en orm.
  • Hoppa på ett ben tio gånger.
  • Dansa till valfri sång.
  • Gå som en björn fram och tillbaka på golvet
  • Gör tre armhävningar, och så vidare.

Turas om att säga ett nummer, vika loppan det antal som sägs och sedan välja färg på fliken. Läs vad som står under fliken, och sedan får den som valde göra övningen. Alternativt gör hela familjen övningen. Upprepa så att alla får göra minst en gång.

Att springa runt på alla fyra som björnar är en rolig och utmanande övning. Särskilt för alla vuxna.

Skogsäventyret

Gå ut i skogen med hela familjen. Förutom att promenera, passa på att samla kottar, klättra i träd. Finns det stora stenar att jobba sig upp på, eller stockar att balansera på, passa på! Alla ojämnheter i skogen är perfekt grovmotorisk träning – något vi mår bra av att träna redan i väldigt unga år.

Skogen är inte bara världens bästa lekplats. Vi mår också väldigt bra av att vistas i skog.

Fredagsdisco

Dra igång hela familjen i ett hammadisco med danslek. Discot blir extra härligt med lite nedsläckt ljus och uppblåsta ballonger att busa med. Avsluta med ett gott fredagsmys med en hälsosam tvist som är fylld av näring som kroppen mår bra av efter rörelseglädjens slut. Kanske kan barnen få göra sin egen bananglass, eller en lyxig smoothie.

Vem älskar inte bananglass. Så enkelt också. Tryck in ett fint sugrör i bananen och rulla i smält choklad. Strö på kokosflingor, strössel eller något annat gott. Frys en stund. Klart!

Av Kristina Lager