Bra tips för din vinterlöpning

ARTIKELN ÄR ETT SAMARBETE MELLAN MARATHON.SE OCH RUNACADEMY.

Tycker du att det är knepigt att få till löpträningen under vintern? Marathon.se samarbetar med Runacademy som här ger bra tips på hur du trotsar både mörkret, snön och kylan. Att springa under vintern kan kännas tufft men det kan bli riktigt kul och lättare med hjälp av dessa tips.

Att det är mörkt utomhus går inte att komma ifrån. Tråkigt nog är det många som upplever att det känns otäckt att springa i mörkret. Att springa i stan eller i bostadsområden där det är bra upplyst är ett sätt då gatlyktor lyser upp vägarna. Det kan också kännas mer tryggt att vara på ställen där det rör sig mer folk. Man kan också springa fram och tillbaka på ett ställe där du känner dig trygg, till exempel i närheten av där du bor. Annars är pannlampa ett bra sätt att få extra ljus på ställen där det är dunkelt. Kom även ihåg att ha på dig reflexer så att du syns tydligt!

Spring tillsammans med andra
Ett sätt att få till löpningen i vinter, göra den roligare och tryggare är att springa tillsammans med andra. Med Runacademy kan du till exempel träna med de Vintergrupper som finns på över 40 orter i hela landet och på Åland. Vintergrupperna startar vecka 3 och kommer pågå under totalt 5 veckor. I Vintergrupperna får du lära dig mer om vinterlöpning samt köra varierade och utmanande löppass i grupp. Finns det inte Vintergrupper där du bor kan du boka en springdejt med en kompis. Att springa tillsammans med andra är dessutom jättebra för motivationen och gör att det är enklare att faktiskt ta sig ut på den där rundan när man har sällskap och kan peppa varandra.

Så motiverar du dig
Om du känner att det är trögt att hitta motivationen till att ta dig ut så finns det flera sätt att öka den. Att vara med i en träningsutmaning kan ge en extra boost och gör att du får till kontinuitet och variation i din träning. Runacademy kommer ha en vinterutmaning där du kommer att bli coachad via ljudfil i dina löppass samt få styrkepass att göra hemma.
Ett annat tips att höja motivationen är att sätta upp ett konkret mål för årets löpning redan nu i början av året. Att ha ett mål med träningen höjer motivationen och gör att du får ett konkret syfte med att komma ut och springa. Målet du sätter upp för din löpning ska kännas utmanande men ändå kännas genomförbart! Är målet för lätt så är det lätt att du skippar träningen men känns det lite tuffare så behöver du ligga i hela vintern.

Klä dig rätt
Hur man ska klä sig ute för löpning på vintern tycker många är knepigt. Felet många gör är att man klär på sig alldeles för mycket, man vill inte frysa när man går ut. Detta gör att man snabbt blir varm och man känner sig lite klumpig vilket gör att det då blir jobbigare att springa. Tänk i stället att du skall frysa när du går ut genom dörren och den första kilometern får det gärna kännas lite kallt, då du sen snabbt kommer få upp värmen.
Mellan 0-5 grader är det bra om man har en tunn långärmad tröje eller ett underställ samt en löparjacka och långa tights. Här kan man gärna ha ett pannband alternativt en mössa som hjälper till att reglera värmen. Vantarna är även de sköna att ha på sig.
När det blir ännu kallare med minusgrader rekommenderar vi att ha underställ och tjockare jacka eller ett extra mellanlager beroende på temperatur. Det kan även vara skönt med kortare tights under dina långa tights som skyddar rumpa och låren lite extra. Det finns också mängder av olika varianter på varmare tights som passar bra. Du behöver sällan en tjockare dunjacka eller liknande när du springer då du snabbt får upp värmen när du rör på dig. Om du har för avsikt att springa intervaller eller springa en tävling får du gärna ha ännu mindre kläder på dig.

Många är rädda för att halka
Använd broddar eller löpskor med spik. Du kan även skruva fast egna spikar på skorna. Det kommer göra att du inte behöver oroa dig för att halka.  Under vintern så får du acceptera att det kommer att gå långsammare när det är is och snö. Det är okej och tänk därför inte på kilometertider. Fokusera i stället på hur länge du är ute än hur fort du springer.

Njut av vintern och fokusera på att vintern gör dig stark som löpare
Det är nu under vintern som du bygger upp styrkan som du har med dig in i vårens och sommarens löpning. Springer du inte under vintern kommer det bli tungt till våren och du kommer ha svårare att nå dina mål. En viktig faktor för att utvecklas är just att ha kontinuitet i löpningen oavsett årstid. Har du uppehåll i din löpning är det också större chans att du skadar dig till våren då kroppen tappat sin hållfasthet om du inte hållit i gång med löpningen. Se i stället möjligheterna med vintern! Ut och spring i skogen eller varför inte testa snöpuls intervaller? Att pulsa i snön bygger bra styrka i benen och det mjuka underlaget gör löpningen skonsam. Snön gör det dessutom väldigt fint och du kommer känna dig extra nöjd efter varje löppass du springer ute i kylan!

Bästa snöpulsintervallerna med Runacademy
Du springer 20 s bort vänder och 20 s tillbaka (40s) vilar därefter 20 s, sen byter du riktning och gör samma sak ytterligare två gånger. Du springer alltså 3 intervaller om 40 s med 20 s vila och det i tre olika riktningar. Därefter springer du 20 s bort vilar 10 s, 20 s tillbaka och vilar 10 s och byter riktning, upprepar det ytterligare 2 gånger. Så du totalt gjort 6 st 20 s intervaller med 10 s vila. Då har du kört ett varv. Upprepa detta mellan 2- 4 varv beroende på hur mycket intervaller du kört tidigare.

Lycka till med vinterlöpningen!