Därför är löpning och yoga den perfekta träningskombinationen

En stark och snabb kropp i kombination med ett lätt och uthålligt sinne. Visst låter det eftersträvansvärt! Du som letar efter träning som stärker både ditt fysiska och mentala välmående, här är anledningarna till varför du ska testa både löpning och yoga.

Yoga och löpning kan kännas som två väldigt olika rörelseformer. Yogan är ofta långsam, bitvis statisk och kräver inte mer utrymme än en yogamatta. Den bygger på en lång, djup och kontrollerad andning, medan löpningen ökar pulsen, gör andetaget kort och ytligt. När du springer förflyttas kroppen framåt, snabbt och bitvis explosivt. Men när vi tar oss bortom den första uppfattningen så blir det tydligt hur många beröringspunkter yoga och löpning faktiskt har. Och ännu viktigare – hur bra de kompletterar varandra:

1. Lättillgänglig träning som fungerar överallt

Både löpning och yoga kan med minimal utrustning utövas var och när som helst. Så länge du har ett par löpskor och en yogamatta (eller annan matta) så kan träningen följa med dig var du än befinner dig. Att börja en resdag med morgonlöpning följt av några solhälsningar på hotellrummet ger en skön start på såväl semester- som jobbresan. Löpning och yoga har båda fokus kring andetaget och kroppens uthållighet. De är även meditativa till sin karaktär.

2. Fysisk och mental träning sedan urminnes tider

Löpning är det mest naturliga sättet för oss att ta oss fram och har varit det sedan vi jagade och samlade ihop till vår dagliga föda. Enligt boken ”Born to run – jakten på löpningens själ” (Christopher McDougall, 2009) gjorde vår möjlighet att andas snabbare än vi springer att vi hade längre uthållighet än savannens djur, som rent fysiskt bara kan ta ett andetag per steg. Vi kunde alltså springa ihjäl vissa av våra byten. Även yogan har funnits länge. För mer än 2 600 år sedan skrevs yogans principer i en skrift som kallas Yoga sutras, en av yogans mest betydelsefulla texter som läses och tolkas än i dag. Yoga sutras innehåller 196 meningar (sutror) som ger råd om hur du kan uppnå sinnesfrid.

3. Yoga och löpning  – den optimala träningskombinationen

Med regelbunden yoga- och löpträning får du bättre kondition. Du blir också starkare samtidigt som du blir mjukare i kroppen, känner dig gladare, mer tillfreds och mindre stressad. Eventuell värk i nacke, rygg och ländrygg kommer kunna minska och antagligen sover du även bättre.

 

Text: Jenny Sunding

Mer om Mental träning