Mot personliga rekord på Ramboll Stockholm Halvmarathon med Maratonlabbet

Erik Olofsson (Maratonlabbet), Sandra Nordenhager (adept), Kajsa Bårman (adept) och Johan Forsstedt (Maratonlabbet).

Den 9 september avgörs Ramboll Stockholm Halvmarathon i centrala delar av Stockholm. Två löpare som kommer satsa lite extra hårt mot loppet är Kajsa Bårman, 29, och Sandra Nordenhager, 30. Under femton veckor framåt ska de nämligen tränas av Johan och Erik från podcasten Maratonlabbet. En satsning som du kommer kunna följa här på Marathon.se och i podcasten Maratonlabbet.

Inför årets Ramboll Stockholm Halvmarathon har Johan Forsstedt och Erik Olofsson från podcasten Maratonlabbet fått möjligheten att träna två löpare under knappt fyra månader fram mot loppet. Över hundra personer skickade in sin ansökan och till slut föll valet av adepter på Kajsa Bårman och Sandra Nordenhager. Två positiva och glada tjejer boendes i Stockholm som vill ta sin löpning till nästa nivå och lära sig mer om träning på vägen mot varsitt personligt rekord. 

29-åriga Kajsa Bårman är den före detta hästtjejen som hittade löpningen som motionsform i 15-årsåldern men som inte började träna mer strukturerat förrän 2019. Och då höll det inte särskilt länge.

– Jag fick ganska omgående problem med skador till följd av att jag ökade upp både volymen och intensiteten i löpningen, men jag lyckades inte återhämta mig från träningen. Jag borde ha både sovit och ätit mer för att klara av den ökade belastningen, säger Kajsa Bårman.

En dyrköpt läxa för Kajsa som fortfarande då och då känner av en ömmande plantarfascia, men som nu är redo för en ny satsning. Målet på Ramboll Stockholm Halvmarathon är att springa de 21098 meterna under 1:30. En hård men realistisk målsättning enligt hennes nya tränare Johan Forsstedt.

– Kajsa sprang nyligen Kungsholmen Runts millopp på 42.17 vilket är ganska exakt den farten hon behöver hålla dubbelt så långt på Stockholm Halvmarathon. Lyckas vi öka upp träningsvolymen på ett hållbart sätt för Kajsa, och hitta rätt belastning på kvalitetspassen, är jag helt säker på att hon kommer klara det.

Den andra adepten heter Sandra Nordenhager, är 30 år och bor också hon i Stockholm även om hon har sina rötter på Västkusten. För tio månader sedan födde hon sitt första barn men hon har kunnat träna på bra sista halvåret och är nu igång fullt med löpningen. Det brukar bli runt fyra löppass i veckan för Sandra som är laddad för den nya utmaningen.

– Löpningen har varit en del i mitt liv en ganska lång period men den har gått lite upp och ned under perioder. Tidigare har jag varit en motionär som mest sprungit för att det är kul men nu är jag taggad för att bli starkare och snabbare än någonsin och jag lite tider också, säger Sandra.

På adidas Premiärmilen i mars kom Sandra in på 48:27 och tidsmålet för halvmaran i september är just nu att komma under 1.50 vilket skulle innebära ett personligt rekord på distansen med nästan fem minuter. Men frågan är om tiden inte kommer vara ännu bättre än så när hon passerar mållinjen den 9 september. Får Sandra bara ordning på sina ”hjärnspöken” kan hon få en väldigt brant utvecklingskurva.

– Jag har nog egentligen alla förutsättningar att nå mina mål, jag känner mig lätt i kroppen, har hållit mig skadefri och motivationen är på topp. Men ibland ställer mina hjärnspöken till det och vid en viss nivå av ansträngning säger de till mig att ”du klarar inte mer”. Tyvärr lyssnar hjärnan på det lite för ofta men jag tror att med rätt hjälp och ett ökat självförtroende kommer jag nog kunna pressa mig ännu hårdare på lopp framöver.

Alla som vill kommer att kunna följa Kajsa och Sandras väg mot Ramboll Stockholm Halvmarathon i podcasten Maratonlabbet, på Instagram, Strava och här på Marathon.se. Man kommer också kunna ta del av tjejernas träningsprogram fram mot loppet för att inspireras i sin egen träning. Häng på! 

Text av: Johan Forsstedt 

Mer om Mot Ramboll Stockholm Halvmarathon med Maratonlabbet