Träningsplanering inför Ramboll Stockholm Halvmarathon

Det är drygt tretton veckor kvar till Ramboll Stockholm Halvmarathon och två av löparna som siktar på personligt rekord i september är Kajsa Bårman och Sandra Nordenhager. Just nu är de mitt uppe i grundträningsperioden - ordinerad av Johan Forsstedt från podcasten Maratonlabbet.

adidas Stockholm Marathon har precis lagts till handlingarna och det är dags att blicka fram mot höstens stora stadslopp i Stockholm city, nämligen Ramboll Stockholm Halvmarathon den 9 september. I skrivande stund är det drygt tretton veckor kvar till startskottet och Maratonlabbets två adepter Kajsa Bårman och Sandra Nordenhager är inne på sin tredje träningsvecka på vägen mot loppet.

En uppbyggnad mot ett halvmaraton kan bestå av 12-16 veckors träning som delas upp i 3-4 kortare perioder. Ofta brukar det handla om grundperiod, övergångsperiod, specifik period och en tävlings- eller formtoppningsperiod. Just nu är Kajsa och Sandra inne i grundperioden där det är fokus på saker som kanske inte låter så spännande, men som är själva fundamenten i en hållbar löpsatsning: att hitta en bra träningsstruktur med både variation och kontinuitet, att stärka kroppen och försiktigt öka antalet löpta kilometer per vecka.

För Kajsa och Sandras del handlar det just nu om att springa fyra gånger i veckan fördelat på 1-2 lugna distanspass, 1-2 lättare ”kvalitetspass” och ett långpass som just nu ligger på 16-18 kilometer. Totalt blir det mellan 45-50 kilometer per vecka och det kan komma att ökas upp mot cirka 60 kilometer om de svarar bra på träningen. Varje vecka finns det också någon typ av backträning inlagd för att stärka upp ben och bål, antingen som backsprintar efter ett annat pass, eller där hela passet läggs i mer kuperad terräng. Styrketräning är också en viktig pusselbit och båda två kör minst ett pass i veckan på gymmet.

Grundperioden är tänkt att hålla på i 4-6 veckor och är extra viktig för både Kajsa och Sandra som det senaste året har blandat fina träningsveckor med perioder av mindre träning. Kajsa har haft en del skadeproblem i fötter och underben och Sandra blev mamma för första gången förra sommaren. Men än så länge - peppar peppar - ser allt bra ut för Maratonlabbets adepter i början av satsningen mot Ramboll Stockholm Halvmarathon. Häng med på resan här på marathon.se och i podcasten Maratonlabbet.

Text av: Johan Forsstedt

Mer om Mot Ramboll Stockholm Halvmarathon med Maratonlabbet