5 tips – så håller du igång träningen under semestern

Kroppen mår som bäst när den får regelbunden fysisk aktivitet, men det behöver inte betyda att du ska maxa träningen under sommaren. Så här kan du göra för att hålla en rimlig och välgörande träningsrutin vid liv.

När sommaren och semesterdagarna infinner sig är det många som slänger vardagsrutinerna åt sidan för att koppla av så mycket som möjligt. Efter en stressig vår behövs tid för återhämtning, men kroppen mår fortfarande bra av att få röra på sig regelbundet – och vi har tipsen som hjälper dig att hålla igång träningen (utan att tumma för mycket på semesterkänslan).   

1. Fokusera på det positiva

Det är få personer som alltid längtar efter att träna, men en negativ inställning gör inte saken bättre. Försök att fokusera på de delar av träningen som faktiskt känns bra. Om det så bara är känslan efteråt när du pustar ut på altanen så påminn dig själv om den känslan dagligen. Kanske kan du och din träningskompis bestämma att ni äter en god frukost efter helgpasset? Då har du det att längta till om inte träningen i sig självt gör dig peppad.

2. Sänk kraven

Avancerade löpprogram i all ära, huvudsaken är att du rör på dig och det måste inte innebära en hel timmes strukturerade löpintervaller. Dra på dig löpkläderna och möt resten av familjen på stranden. Spring till ett utomhusfik några kilometer bort, drick en kopp kaffe i solen och spring hem. Kör intervaller på en äng eller fotbollsplan tillsammans med barnen. 

3. Förenkla ditt upplägg

Förflytta styrkepassen hem till vardagsrummet eller ut i trädgården, i stället för att lägga tid på att åka till gymmet. Om du inte har några träningsredskap kan du göra övningar med din egen kroppsvikt eller leta fram en sten eller liknande att använda som vikt. 

4. Ta dig över tröskeln

När ångrade du senast ett träningspass som du ville hoppa över, men som du till slut tog dig i kragen och genomförde... Det händer inte så ofta, eller hur? Tänk också på hur härligt det känns när endorfinerna sprider sig i kroppen efter passet. Om du ändå inte lyckas pallra dig ut, dra till med en ”lögn”. Intala dig själv att du bara behöver vara ute i 20 minuter. När tiden har gått så kan du avsluta passet om du vill men det mest troliga är att du kommer fortsätta när du väl har fått upp pulsen. Att ta sig ut genom dörren är oftast det svåraste steget!

5. Morgonstund har guld i mund

Lägg fram träningskläderna kvällen innan och skriv ner passupplägget på en lapp eller på mobilen så att du kommer igång så snabbt som möjligt när alarmet ringer. På så sätt kan du vara klar med dagens pass redan innan resten av familjen har hunnit vakna – men kom ihåg att varva träningspassen med sovmorgnar (du har ju ändå semester!). 

 

Text: Jenny Sunding
 

Mer om Styrketräning